Днес е Ден на национален траур за загиналите при трагедията в шуменското село Хитрино, при която след взрив на влакови цистерни загинаха 8 души, а 29 бяха ранени.

Националните флагове на всички държавни институции са свалени наполовина в памет на жертвите.

В болницата в Шумен остават 8 пострадали от Хитрино. Трима от тях са в реанимация, но всички са в стабилно състояние.

Жена и четирима мъже са в реанимацията на Военноморска болница във Варна, а други двама души са в тежко, но стабилно състояние в Университетската болница "Св. Марина" в морската столица.

14 от жителите на селото, които вчера бяха евакуирани, остават настанени в кризисния център в Шумен. Останалата част от жителите намериха подслон при близки, познати и роднини.

През цялата нощ е продължило източването на горивото от дерайлиралите цистерни. Акцията тече и в момента. От две до три цистерни могат да бъдат източвани всяка нощ, когато е по-спокойно в селото, съобщи кметът на селото Нуридин Басри Исмаил.

По негова информация двата румънски крана, които ще изтеглят цистерните, се очаква да пристигнат още през първите дни на седмицата.

Днес, с разрешение на щаба, част от хората отново ще бъдат допуснати до домовете си, за да могат да си вземат документи, пари, лекарства и по-дебели дрехи заради очакваното застудяване.

Днес от 8 часа в ритуалната зала на Смядово ще се приемат помощи за пострадалите - пакетирани хранителни продукти, консерви и минерална вода.

Цялото село беше евакуирано и беше обявено бедствено положение заради мерки за сигурност

Всички жители на Хитрино ще получат на първо време еднократна финансова помощ в размер на 325 лв. Изплащането на тази помощ започна вчера. Премиерът в оставка увери, че държавата ще помогне за пълното възстановяване на разрушените домове. 

Властите обещаха да се грижат за животните в евакуираното село и призовават хората да не ходят към Хитрино, докато тече обявеното бедствено положение и не приключи акцията по обезвреждане на цистерните.

Българският червен кръст започна дарителска кампания за пострадалите от село Хитрино на номер 1466. Всеки SMS е 1 лев без ДДС.