Общо 10 млн. лева отпуска правителството за справяне с последиците от бедствието в Хитрино. Това обяви премиерът в оставка Бойко Борисов, който свика извънредно заседание на кабинета.

Заседанието започна с едноминутно мълчание в памет на жертвите.

Министерският съвет отпуска 5 милиона лв. помощ за община Хитрино и още 5 млн. лв. по сметките на Социалното министерство.

7, а не 8 са жертвите в Хитрино, опасността остава

7, а не 8 са жертвите в Хитрино, опасността остава

Това обявиха на извънреден брифинг Бъчварова и шефът на пожарната

Първите 5 млн. лева още днес ще бъдат преведени по сметките на общината - директна помощ за хората. Целта е кметът да има готови пари, с които при първа възможност да започнат действията по разчистването и всичко останало. 

Другите 5 млн. отиват по сметките на социалното министерство, защото кметът по закон няма да направи много от дейностите. Веднага тези 5 млн. милиона днес ще се разпоредят, за да бъдат закупени лекарства, памперси и всичко необходимо, подчерта Бойко Борисов. 

Днес се очаква ЕК да позволи пренасочване на средства от европрограмите "Транспорт" и "Развитие на селските райони" за възстановяване на щетите в Хитрино. Проведени са разговори с ЕК. Очаква се следобед те да дадат публично изявление.

Ще ни дадат възможност по две от програмите - "Транспорт" и "Развитие на селските райони", да пренасочим пари за инфраструктурата, така че всичко, което има като поражение по жп гарата и линиите да бъде възстановено с европейски средства. Парите, които днес Министерски съвет гласува, отиват директно за хората, подчерта Борисов.

По думите му, определените средства са на база информацията, подадена от експертите на място.

Ден на национален траур за жертвите от Хитрино

Ден на национален траур за жертвите от Хитрино

Загинаха 8 души, а 29 бяха ранени

Бойко Борисов изрази надежда скоро да приключат с източването на цистерните.

Ускорихме максимум източването на цистерните - през нощта четири. Сега има малка авария, която ще бъде отстранена. Стълб е опасно наведен на една от цистерните, обясни Бойко Борисов.

Той изрази надежда, ако продължи да се работи с това темпо, доста по-скоро да приключи източването на цистерните и да започне разчистването на терена и връщането на хората.

"Така че малко по-оптимист съм в сферата на процедурите, които текат. Всячески се стараем да не пресираме хората и експертите, които работят на място, защото рискът е голям", подчерта Бойко Борисов.

Финансовият министър Горанов информира че средствата отпуснати от Министерски съвет в размер на 10 млн. лв. идват от централния бюджет. Те са разпределени в две пера от по пет милиона лева - първото за възстановяване на общинска инфраструктура и второто перо - целева помощ за изготвянето на извънредна социална програма през фонд социална закрила на Министерство на труда и социалната политика.

Министър Зорница Русинова информира, че до петък ще очакват от Община Хитрино да изготви такава програма, за да сме максимално адекватни на нуждите на хората там. Томислав Дончев заяви, че държавата ще помогне на всички и изтъкна че този инцидент се е случил при ползването на национална железопътна инфраструктура.

Според него е по-сложна ситуацията с лицата, загубили изцяло жилищата си. Той информира че подготовката за разполагане на временни жилища вече е факт.

Тъй като мащабите на трагедията в Хитрино не позволяват ползването на средства от европейския фонд "Солидарност" се налага препрограмиране на ОП "Транспорт" и програмата за развитие на селските райони . Вече имали и уверенията , че подобно пренасочване на средствата да бъде одобрено, още повече че страната ни имала опит с подобни действия.

След заседанието на МС стана ясно още, че 26 напълно негодни за обитаване жилища са напълно унищожени.

Около 1,5 млн. ще струва възстановяването на жп инфраструктурата в Хитрино по предварителни оценки на транспортното министерство.

Относно отправеното запитване към ЕК за пренасочване на средствата по ОП "Транспорт" и Програмата за развитие на селските райони, Томислав Дончев уточни, че по програмата за селските райони могат да финансирани дейности за всякакъв тип общинска инфраструктура, като имаме в аванс одобрението на ЕК за едно подобно препрограмиране.

МЗ ще работи в стриктна координация с кмета на Хитрино, за да бъдат изяснени нуждите - пътна, ВиК инфраструктура, друга публична инфраструктура. За възстановяване на жп съоръженията от Министерство на транспорта могат да използват опцията да препрограмират програмата "Транспорт". Дончев обяви, че тук също в аванс са получили одобрението на ЕК.

Зорница Русинова допълни, че след като бъде обезопасен районът, от МТСП имат готовност през програмите за заетост да осигурят около 100 души за дейностите, свързани с разчистването на терена и възстановяването на инфраструктурата в Хитрино.

На въпрос, ако се окаже, че проблемът не е бил в железопътната инфраструктура, трябва ли държавата да си потърси тези средства от застрахователи, фирмата превозвач, финансовият министър Владислав Горанов заяви:
"Всичко необходимо ще бъде направено, трябва да приключат следствените действия, които по категоричен и безспорен начин да установят вината, след това е ясно как се процедира - пише го в българските закони". Томислав Дончев допълни, че при индивидуализиране на виновния без значение дали това е фирма или лице, държавата трябва да търси средства за претърпяните щети.
"Подобна е хипотезата със застрахованото имущество - конкретния случай сигурно е това, че общинското имущество е застраховано, както е по закон. Сигурно е това, че нито държавата, нито общината може да чака дългите съдебни процедури", коментира Дончев. По думите му в последствие ще бъдат търсени всички суми от застрахователя и от отговорните лица.

Тактическата организация на място е ключова и от гледна точка индивидуализиране на нуждите и от гледна точка на комуникацията с всички институции и дори помощта на хората. Освен от жилища, има нужда и от покъщнина и от битова техника и изключително важно е помощта и от държавните институции и от хората да бъде добре фокусирана, заяви Дончев.

На въпрос за разпределението на петте милиона от социалното министерство, Зорница Русинова заяви, че няма как да имат предварително разпределение, тъй като те ще бъдат изцяло съобразени с нуждите на всяко едно семейство и домакинство. Очакваме екипа на общината, съвместно с наш екип до края на седмицата да са готови с предложението си, уточни още тя.