Жертвите от трагедията в Хитрино са 7, а не 8. Това обяви на извънреден брифинг министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова.

Тя увери, че всички служби и екипи работят така, че да се справят в по-кратки срокове. На място са и прокурорите. Даваме възможност да продължи разследването на инцидента в Хитрино, подчерта Бъчварова, която заедно с шефа на "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов е на мястото на инцидента, отнел човешки животи.

Припомняме, че дерайлирала влакова композиция с гориво на гара Хитрино предизвика взрив и изтичане на газ. Вчера в следобедните часове бе съобщено, че броят на жертвите се е увеличил и са станали 8. При инцидента пострадаха десетки жители.

Трима служители на НКЖИ са сред жертвите в Хитрино

Трима служители на НКЖИ са сред жертвите в Хитрино

Други двама са в болница

Румяна Бъчварова информира още, че ограничителните мерки остават. Жителите на селото трябва да консумират бутилирана вода.

От своя страна главен комисар Николай Николов заяви, че през нощта са продължили интензивните действия на пожарникари и газовици от "Лукойл".

"Вчера през целия ден успяхме да подготвим само една цистерна. През нощта - четири. Извънредно допуснахме нощни действия. Днес продължават интензивната работа по претоварването на опасното вещество - гориво пропилен", обясни Николов.

Той уточни, че за целта ще дойдат допълнителни помпи, компресори, кранове, включително от съседна Румъния. Преценено, че е по-близо от Букурещ да дойдат, отколкото от София.

В Хитрино са и силите на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ). Те са ръководени лично от директора си. Николай Николов обясни, че започва работа по контактната мрежа, която представлява риск за сегашните действия. Докарваме чакъл, ще правим подходи, за да могат екипите, крановете, да имат достъп до вагоните, допълни той.

Аптеките дават лекарства на жителите на Хитрино без рецептурни книжки

Аптеките дават лекарства на жителите на Хитрино без рецептурни книжки

Личните лекари ще обслужват без формализиране

По думите му рискът не е намалял. Цистерните, които са изправени, ще бъдат сравнително безопасно разтоварени, но тези които са легнали изискват повече време. Организацията е много по-добра - на фирмата, отговорна за разтоварването, увери Николов. Ограничителните мерки са заради изтичането на газ и опасността от обгазяване.

Николай Николов обясни още, че вследствие на транспортно произшествие се е получил пробив в цистерната, получил се е облак в целия център на селото, след което искра го е възпламенила. Няма такъв факт като взрив на цистерната, категоричен бе Николов.