Осма жертва взе взривът в шуменското село Хитрино. Това съобщи премиерът в оставка Бойко Борисов, който участва в организирания кризисен щаб в шуменското село, предаде БНР.

Тялото на 18-годишно момче от близкото село Тимарево е открито късно снощи. Младежът е бил затрупан от отломките на гарата.

Двама от петимата пациенти от Хитрино, настанени във Военноморската болница във Варна, вече са изведени от термичния шок, обяви началникът на лечебното заведение Ивайло Въжаров.

10 души от останалите без домове жители на Хитрино ще прекарат и тази нощ в Кризисния център на община Шумен. Няколко души предпочетоха да напуснат центъра и да се подслонят при роднини.

Първата цистерна вече не представлява опасност, разтоварена е. Тепърва ще разтоварват другите цистерни, каза още Борисов в кризисния център в Хитрино. Премиерът в оставка заяви, че се надява, че до 10 дни всичко от селото ще бъде наред и хората ще могат да се върнат по домовете си.

Обявиха бедствено положение в Хитрино

Обявиха бедствено положение в Хитрино

В сила е до приключване на операцията по пълното обезопасяване на цистерните

Очаква се от Румъния да пристигнат 2 специализирани крана, с които цистерните да бъдат преместени.

Борисов увери още, че е осигурена храна за домашните животни, за които са създадени специално 4 пункта.

Пожарникарите в района на взрива и шофьорите на големите цистерни, в които се източва газта, са подложени на голям риск за живота им и затова не трябва да се бърза.

Взривът в Хитрино бил напълно необясним и мистериозен

Взривът в Хитрино бил напълно необясним и мистериозен

Това обяви шефът на "Булмаркет"

"Не се съмнявайте, че къщите на хората ще бъдат възстановени напълно. Парите затова ще бъдат преведени на общината в Хитрино. От строителната камара също са заявили готовност да построят 3 сгради", заяви Борисов.

По-рано през деня със заповед на областния управител на Шумен Донка Иванова в село Хитрино бе обявено бедствено положение.

Жители от Хитрино искат да ги допуснат до домовете им
Обновена

Жители от Хитрино искат да ги допуснат до домовете им

Няма да допускат хората, докато не източат горивото, категорични са от полицията

То ще остане в сила до приключване на операцията по пълното обезопасяване на цистерните, решиха на заседанието на Кризисния щаб.

Жителите ще могат да огледат утре имотите си, но придружени от полицаи. Сега влизането в селото е забранено. По обед хората бяха дошли да нагледат имотите и животните си, но не бяха допуснати до тях.

Ситуацията в евакуираното село се усложнява, тъй като две от общо четирите аварирали цистерни изпускат газ. Това затруднява прехвърлянето на горивото и обезопасяването на района.

Шефът на пожарната Николай Николов пък обяви, че е възможно в следващите 10 дни да няма достъп до Хитрино.

Жителите на Хитрино могат да получат еднократната социална помощ на три места - в град Шумен, в село Венец и в социалната служба в Тимарево. Социалните служби са отворени до 17:00 часа.

Планували, но не ремонтирали отсечката, където стана трагедията в Хитрино

Планували, но не ремонтирали отсечката, където стана трагедията в Хитрино

Да се опази имуществото на хората в Хитрино, призова депутатът Димитър Горов

Работна група събира хранителни продукти за пострадалите. Изискването е да са трайни и добре пакетирани продукти. Мястото на събиране на тези продукти е в Община Венец, в многофункционалната зала.

"Най-важно в момента е доброволческият труд за разчистване на селото след взрива", подчерта областният управител Донка Иванова.

Ще бъдат взети проби от водоизточниците в района, информираха от Регионалната здравна инспекция.

Предстои да бъде открита банкова сметка за набиране на средства за пострадалите от Хитрино.

Междувременно председателят на Българския червен кръст (БЧК) Христо Григоров призова за набирането на средства в помощ на жителите на Хитрино чрез SMS-и на дарителски номер 1466.

Мобилната група психолози на Министерството на образованието е готова да окаже помощ на децата и учениците в Хитрино.

В първия възможен момент представители на ведомството ще установят щетите, нанесени на училището и детската градина, за да бъдат отпуснати средства за ремонта им. Дните до сряда са обявени за неучебни.

На място са най-добрите следователи, разследването на причините за катастрофата е на първоначален етап. Това увери директорът на Националната следствена служба Евгени Диков.

Основната версия, по която се работи, е човешка грешка и несъобразена скорост. Не изключваме нито една версия", обясни директорът на НСлС. Той допълни, че следствието не разполага с дрон, с чиято помощ да стане оглед от въздуха.

Техническото разследване ще започне едва когато всичко бъде почистено, за да може комисията на започне своята работа. Предстоят замервания както на подвижния състав, така и на наличната жп инфраструктура. Това съобщи Бойчо Скорбански, ръководител на звеното за разследване на произшествия и инциденти в Министерството на транспорта.

Заедно с Борисов на брифинга беше и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Борисов каза, че работи с него в координация за преодоляването на последиците от поражението. На среща с журналисти беше и транспортният министър в оставка Ивайло Московски.