Със заповед на областния управител на Шумен Донка Иванова в село Хитрино е обявено бедствено положение.

То ще остане в сила до приключване на операцията по пълното обезопасяване на цистерните. Това стана ясно след заседание на Кризисния щаб. 

По-рано стана ясно, че ситуацията в евакуираното село се усложнява, тъй като две от общо четирите аварирали цистерни изпускат газ. Този проблем затруднява прехвърлянето на горивото и обезопасяването на района.

Влизането в селото е забранено.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова призова хората, които са евакуирани, да бъдат търпеливи, вероятно времето, в което ще се наложи да се работи и те да останат там, където са, ще бъде по-дълго и да не правят опити да стигнат до опасните зони

Шефът на пожарната Николай Николов пък обяви, че е възможно в следващите 10 дни да няма достъп до Хитрино.

Ситуацията в Хитрино се усложнила заради теч от цистерните, никой да не влиза в селото

Ситуацията в Хитрино се усложнила заради теч от цистерните, никой да не влиза в селото

Полицаи щели да нахранят добитъка

Сформирана е работна група за набиране на хранителни продукти за пострадалите. Става въпрос за трайни и добре пакетирани продукти. Мястото на събиране на тези продукти е в Община Венец, в многофункционалната зала.

Друга необходимост е от дрехи, но този проблем щял да бъде уточнен на следващ етап.

"Най-важно в момента е доброволческият труд за разчистване на селото след взрива", подчерта Донка Иванова.

В момента, в който има достъп до селото, е необходимо да бъде направен оглед на дворовете за останали живи животни. Към момента няма информация за умрели животни, но ако има такива животни, те трябва да бъдат унищожени в шуменския екарисаж. Това каза Катя Райкинска, директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Шумен.

Ще бъдат взети проби от водоизточниците в района, информираха от Регионалната здравна инспекция.

Предстои да бъде открита банкова сметка за набиране на средства за пострадалите от Хитрино.

Междувременно председателят на Българския червен кръст (БЧК) Христо Григоров призова за набирането на средства в помощ на жителите на Хитрино чрез SMS-и на дарителски номер 1466.

"В понеделник мобилните оператори ще кажат, благодарим ви, че помогнахте на Хитрино, отделно афишираме нашата банкова сметка за бедствия и аварии, която беше и за Бисер и за Аспарухово. Финансовият ресурс, който ние ще получим ще го насочим чрез единна обществена комисия, нещата трябва да са ясни. От това, което имаме нужда в момента е да съберем финансов ресурс, да отидат тези пари до хората, за да може нещата да се върнат в нормалният ритъм на живот", отбеляза Христо Григоров.

Също така мобилната група психолози на Министерството на образованието е готова да окаже помощ на децата и учениците в Хитрино.

В първия възможен момент представители на ведомството ще установят щетите, нанесени на училището и детската градина, за да бъдат отпуснати средства за ремонта им. Дните до сряда са обявени за неучебни.