Около 17:30 часа е приключило извеждането на всички около 1 000 жители от шуменското село Хитрино след мощния взрив на влаковите цистерни рано тази сутрин.

Повечето от жителите са настанени при техни близки и в кризисни центрове, създадени от община Шумен, съобщиха от МВР.

Към момента е потвърдена информацията за седем жертви и 29 пострадали, след като стана ясно, че още двама души са починали. 

Заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков уточни, че не става въпрос за починали сред 29-те ранени. От тях в тежко състояние в шуменската болница остават 9 души. Във военноморската болница и в МБАЛ "Света Марина" са транспортирани 7 пострадали.

От хората в тежко състояние един е в критично състояние, а четирима са в реанимацията.

Осигурена е необходимата кръв за пострадалите в Хитрино

Осигурена е необходимата кръв за пострадалите в Хитрино

35 души са се отзовали на призивите за кръводаряване

Шест екипа на "Спешна помощ" са в Хитрино, като ще продължат да бъдат там, докогато е необходимо.

"Ще държим тези шест екипа във връзка с евакуацията на хората, ако на някой се наложи нещо, каквото и да е, да имаме екип на място, който да може да помогне. Сега ще дойдат и два реанимобила на Военномедицинска академия, които са с по четири носилки. Те ще бъдат транспортирани с нашите екипи", уточни Шарков.

На територията на селото са единствено служителите на МВР. Полицейски и жандармерийски екипи осигуряват периметъра около селото и сигурността в него.

Петима загинали и над 30 ранени при взрив на цистерни в село Хитрино
Обновена

Петима загинали и над 30 ранени при взрив на цистерни в село Хитрино

Подготвят решение на МС за обявяване на 12 декември за ден на национален траур

Над 100 пожарникари продължават да погасяват отделни огнища, да охлаждат цистерните в района на гарата, както и да претърсват за пострадали хора под срутените къщи.

Екип психолози от Института по психология на МВР се намира в шуменската болница и е на разположение за консултации и оказване на експертна помощ на пострадалите при инцидента и техните близки.

Евакуират всички жители на Хитрино, за да източат горивото от цистерните

Евакуират всички жители на Хитрино, за да източат горивото от цистерните

Операцията ще продължи ден-два

Очакват се екипи от рафинерията "Лукойл-Нефтохим" в Бургас, които да започнат източването на пропилена. На място вече е и първият камион, който трябва да започне източването на горивото. По първоначална информация около два дни ще бъдат нужни, за да бъде прехвърлено горивото, което е останало в преобърнатите цистерни.

Директорът на Областната дирекция на полицията в Шумен увери жителите на Хитрино, че къщите им ще бъдат охранявани, докато те са евакуирани. Община Шумен има готовност да предостави бази за хората, които няма къде да отидат.

В Хитрино са планинските спасители с кучета. Започнала е операция по изваждането на мъж от руините, за когото се предполага, че е жив.

Още днес започва изплащането на помощта от 325 лева на всички пострадали от село Хитрино, съобщи кметът на селото Нуридин Басри.

"Направена е организация. Започваме да раздаваме парите на хората, за да могат да посрещнат ежедневните си разходи или нужди. До понеделник до обяд трябва да направим конкретни искания до Министерския съвет за отпускане на целеви подпомагания както за публичните сгради, така и за частните", посочи Басри.

За хората, останали без дом след експлозията в Хитрино, ще бъде осигурен подслон, увери зам.-министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов.

"Ще бъдат поставени фургони, в които те ще бъдат настанени или ще им бъдат предложени други възможности", заяви Иванов.