Аптеките ще доставят лекарства на жителите на Хитрино, без да изискват рецептурни книжки. Това обяви пред журналисти във Варна министърът на здравеопазването в оставка Петър Москов, цитиран от БТА.

Личните лекари в селата около Хитрино ще обслужват пациенти от пострадалото населено място без каквото и да е формализиране, уточни Москов. Той подчерта, че целта е хората да получат нормално медицинско обслужване, независимо, че документите им може да са изгорели, изгубени или да не могат да ги представят заради евакуацията.

Москов проведе среща с ръководствата на Военноморската и университетските болници, Спешния център и Центъра по трансфузионна хематология. След това пред медиите той оцени високо реакцията на системата при трагедията в Хитрино.

Професионална, прецизна и всеотдайна работа са показали екипите на Спешна помощ, Кръвните и спешните центрове в болниците, по оценката на здравния министър.

7, а не 8 са жертвите в Хитрино, опасността остава

7, а не 8 са жертвите в Хитрино, опасността остава

Това обявиха на извънреден брифинг Бъчварова и шефът на пожарната

Петър Москов благодари на и на всички, които са дарили кръв след инцидента. Само във Варна кръводарителите са над 200. Дарители са откликнали във всички градове на страната.

Москов е категоричен, че към момента няма данни трагедията в Хитрино да е вследствие на терористичен акт. Той заяви като член на Националния щаб в отговор на журналистически въпроси.

Настанените във варненската университетска болница в Хитрино двама пациенти са стабилизирани. Състоянието им обаче остава тежко и все още има опасност за живота им. От днес едната жена е в съзнание и е контактна.

В стабилизирано, но тежко състояние са и двама от пациентите във Военноморската болница. Те са със сериозни изгаряния и съчетани травми.

Петър Москов обясни, че се е подобрило състоянието на други трима пострадали от Хитрино. Те поетапно могат да бъдат изкарани от реанимация и настанени в други клиники в лечебницата.

Москов посочи, че към момента не е необходимо други пациенти да бъдат пренасочени от Шумен към Варна. Ако се наложи обаче няма да има проблеми с транспортирането им.

Междувременно стана ясно, че вече 292 души и семейства от Хитрино са получили еднократна помощ от 325 лева. В района на трагедията са изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане Цветан Васев и зам.-министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов. Те съдействат за спешната организация за изплащането на тази помощ, която се отпуска на пострадалите, за да могат да посрещнат най-належащите си нужди.

Три са пунктовете, където се отпуска еднократната помощ - в дирекциите "Социално подпомагане" в Шумен и Венец и в читалището в село Тимарево. Предварителните разчети показват, че повече от половината нуждаещи се домакинства вече са получили помощта.

Пакети с хранителни продукти също ще бъдат дадени на всички пострадали семейства.

По-късно пред журналисти в Шумен Петър Москов обяви, че и трите болници, в чиито спешни отделения са били приети пациентите от инцидента в Хитрино, ще бъдат компенсирани за направените финансови разходи.

Той още веднъж подчерта, че е разпоредено на всички общопрактикуващи лекари в района и около село Хитрино, както и на аптеките да осигуряват лекарства и медицинска помощ на хората от пострадалото населено място. Те не трябва да им изискват задължителните в други случаи документи като здравна книжка, протоколи.

От Българския фармацевтичен обявиха своя подкрепа за всички пострадали в инцидента.

По инициатива на Регионална фармацевтична колегия Шумен съюзът ще подкрепи благотворителна инициатива за осигуряване на бързото възстановяване на достъпа до лекарства и фармацевтично обслужване на жителите на общината, когато това стане възможно с оглед на ограничения достъп до населеното място. Задействана е и процедура от фонда за материално подпомагане на магистър-фармацевти, пълноправни членове на Българския фармацевтичен съюз, за която Управителният съвет на БФС ще вземе решение в рамките на предстоящата седмица.