"Ако руснаците дадат по-евтин газ - взимаме него, дадат ли американците по-евтин газ - затова изграждаме именно тези магистрали (газовите), за да може, който даде по-евтин газ да вземем от него". Така премиерът Бойко Борисов коментира пред журналисти темата на днешната конференция "Отключване на бизнес потенциала на източноевропейските газови пазари - конкуренция, алтернативи, пазари, проекти, сигурност чрез диверсификация. Случаят LNG".

"Не знам по времето на кое правителство е било, когато паралелните тръби на транзитите са били изрязани и запушени. С каква цел е било направено, оставям на разследващите журналисти да го проверяват. Много преди нас е направено, по кое време е било и с каква цел. Ние сега сме концентрирани в България, какво става в последни 30 дена и това е, а тези, които навремето са рязали тръбите, за да ни вкарат в тази зависимост, трябва да си мълчим за тях. Това ли значи много отдавна", ядоса се премиерът.

Министър-председателят обеща, че тръбите ще бъдат възстановени и обяви, че горе-долу сега разбрал защо са били изрязани и кой им е помогнал, "разбира се, нашите опоненти".

Петкова: Интерконекторът е необратим процес, ангажимент пред българите и Европа

Петкова: Интерконекторът е необратим процес, ангажимент пред българите и Европа

България ще бъде независима за своите доставки на газ и ще има конкуренти цени

Борисов иска много добре да знаят тези, които се заяждат с едните или другите по темата за енергийната сигурност, газовия хъб "Балкан" и транзита през България, че е много добре изчислен и свързан с третия енергиен пакт. По думите му целта на днешната среща и разговорите по LNG е диверсификацията вътре на производството в страната и ако има по евтин газ от сегашния, който доставяме, нашата икономика и потребители да получават най-евтиния газ.

Премиерът потвърди новината от енегийния министър Теменужка Петкова, че в края на месец май започва строителството на интерконектора "Гърция-България", а по газовия хъб "Балкан" се движат нещата. "Правят се репетиции, подменихме компресорите с американски, така че в тази тема сме много напред и ще го изградим", изтъкна Борисов и допълни, че енергийната сигурност е свързана с националната сигурност.

Министър-председателят посочи, че освен разширението на Чирен в хранилището, трябва да се остави и свободен капацитет по тръбите, за да може ако дойде по-евтин газ, да се запълни с него. Той отчете и че към настоящия момент може да се вкара един милион втечнен газ през стария газопровод в Солун.

Като имаме газовите магистрали и интерконекторите, който докара по-евтин газ, това ще бъде плюс за българската икономика и индустрия, защото потребителите ще имат по-ниски цени, сигурен е премиерът. Борисов честити на всички българи Възкресение Христово и им пожела да бъдат живи и здрави.

КЕВР иска България да е газоразпределителен център

КЕВР иска България да е газоразпределителен център

Технологията по втечняване на природен газ позволява газът да достига навсякъде

"Ние не преговаряме още, не ми слагайте думи в устата". Така премиерът Бойко Борисов отговори на въпрос, дали в рамките на преговорите за F-16 можем да получим дотации.

Премиерът не иска утре някой да му каже, че "лобираме за самолети и сме лобисти".

Борисов категорично заяви, че страната ни не лобира и не участва в лобисктите неща, а иска най-доброто за България.

Той се надява, че през следващите месеци ще се срещне с правителството на САЩ за самолетите.

Откриха завода, където се очаква да бъдат изградени изтребителите Ф-16 за България

Откриха завода, където се очаква да бъдат изградени изтребителите Ф-16 за България

Бахрейн стана първият клиент за Ф-16 Блок 70 през юни 2018 г