Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов изрази задоволството си от приетия на първо гласуване проект за промени в Конституцията, но търси да види кои народни представители от парламентарната група на ПП-ДБ са отсъствали и ги е нямало. Пред журналисти в кулоарите на Партийния дом Борисов обясни, че след една седмица ще е второ четене, а на 20 декември трето четене на проекта за промени в Основния закон.

Той посочи, че има неща, с които депутатите могат да се съобразят с президентската институция в проекта за промени в Конституцията. Двойното гражданство за министри трябва да отпадне, защото в тази динамика, много има много успели българи живеят навън, не искат да си заменят двойното гражданство, а можем да ги използваме като министри и ще бъдат успешни. Ще настояваме с колегите, ако намерим съгласие между трите партии, коментира Борисов.

Той обясни, че визира успешни български граждани в чужбина, но не уточни дали визира двойно гражданство от ЕС, или от трети страни. "Ако образно казано сте в Канада, вместо да става тук проблем, че ставаш министър - спокойно можеш да дойдеш, да си министър, а след това да си отидеш да живееш в Канада, без да се отказваш от гражданството. Имахме такъв прецедент, той излезе глупост, излезе с политически щети", каза Борисов. Запитан, дали визира Кирил Петков, той обясни: Визирам успели български граждани в чужбина, които да можем да ги привлечем в изпълнителната власт. И се обърна към стоящи отстрани Христо Иванов с: Нали, Христо?

Запитан дали ще важи и за Турция това, Борисов обясни: Убеден съм, че и в Турция има български граждани, или с двойно гражданство, които спокойно биха могли да бъдат използвани, ако са толкова добри, и давам пример с Илхан Кючюк. Той е български гражданин и ако е от Турция, има ли проблем да дойде да стане министър?

Затова казах - с колегите от двете групи ще обсъдим всеки един детайл, ще отговорим на всяко едно притеснение, и накрая ще имаме нещо, които да работи за европейско развитие, подчерта Борисов.

За мандата на председателите на върховните съдилища обясни, че ще се намери подкрепа за един мандат. Много интересно е становището на Венецианската комисия, която казва в прокурорската колегия да не са повече политиците, а ние казваме - нищо, ние ще си ги направим да са по-малко или повече.

Във връзка с регулаторите, Борисов изтъкна, че не са разпределени, но с колегите от ПП-ДБ сме се разбрали - в стая в парламента, че когато всичко се разберем, това е европейският принцип, който и Атанасов много пъти е казвал пред вас: Докато всичко не е решено, нищо не е решено. Когато ги решим всичките в пакет, ще го съобщим.

Няма да се парцелират регулаторите, ще се търсят най-добрите хора, които могат, а те не са вече много, допълни той.

Борисов подкрепи изпращането на нова военна помощ за Украйна. Особено тези с отпаднала необходимост, тези, които са повредени, но могат да се поправят, да се дадат и да се заменят с нови системи, които да покриват и въздушните системи, както направихме със страйкърите и бронираните машини. Това е процес, който може да обнови българската армия, каза лидерът на ГЕРБ.

По повод последните изследвания, според които парламентът има много нисък рейтинг, Борисов каза: Винаги съм апелирал хората да гласуват, и съм гласувал. Това, което народът е отредил, това е в парламента.

Бойко Рашков пропука конституционното мнозинство
Обновена

Бойко Рашков пропука конституционното мнозинство

Все пак парламентът прие на първо четене промените в Конституцията