Президентът на България в периода 2012-2017 г. Росен Плевнелиев призова ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС да направят коалиция или експертно правителство след предсрочните парламентарни избори на 9 юни.

Нови политически проекти идват и никой няма да чака ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, предупреди той в студиото на БТВ. Според него няма нищо лошо в това три евроатлантически партии да бутат страната напред, визирайки ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС. Сглобката бе мъртво родена заради лошия подход, посочи Росен Плевнелиев.

"Борисов трябваше да натисне ръчната спирачка, за да спаси партията си", смята експрезидентът, според когото Борисов държал фронта, но накрая трябвало да вземе радикално решение, за да може ГЕРБ да не се разцепи на две или на три.

Борисов категорично против самостоятелно управление на ГЕРБ и ДПС

Борисов категорично против самостоятелно управление на ГЕРБ и ДПС

Лидерът на ГЕРБ няма да помага на Димитър Главчев в съставянето на служебния кабинет

Плевнелиев е готов на нова посредническа роля, за да обедини евроатлантическите сили в България. Припомняме, Росен Плевнелиев и Соломон Паси бяха излъчени от ГЕРБ в предишното, 48-о Народно събрание, като медиатори за постигане на широко съгласие за правителство, но мисията им беше неуспешна.

Кирил Петков не иска в мътна вода да лови риба с Борисов

Кирил Петков не иска в мътна вода да лови риба с Борисов

Лидерът на ПП-ДБ отхвърли поканата на лидера на ГЕРБ в кампанията за уточняване на споразумението и регулаторите

Той обясни, че някои от промените в Конституцията са добри, например това парламентът продължава да работи и това е ход, добър за българската демокрация. Плевнелиев определи обаче като грешка и недомислица да се сложат като възможни кандидати за служебни премиери управителят на БНБ и неговите подуправители. Сметната палата не е такъв проблем да се занимава с политика, колкото шефът на БНБ например, посочи Росен Плевнелиев.

"Дори родени по-труден начин, промените в Конституцията работят, включително и реформите на Висшия съдебен съвет", коментира Плевнелиев.

Той призова депутатите в следващите два месеца, в който парламентът ще продължи да работи, да свършат смислена работа в полза на държавата, но и да не мълчат за проблемите.

Стоилов: А ако служебният кабинет реши да внесе закон в работещия парламент?

Стоилов: А ако служебният кабинет реши да внесе закон в работещия парламент?

Очаква се президентът да завери служебното правителство като високопоставен нотариус