Премиерът Бойко Борисов, министърът на правосъдието Цецка Цачева и главният прокурор Сотир Цацаров проведоха среща с Желяз Андреев и другите четирима българи, за които САЩ искат екстрадиция. Те ги запознаха с действията на българските институции в защита на правата им, а премиерът Борисов ги информира, че ще предложи на Министерския съвет решение държавата да поеме финансовите разходи при евентуален съдебен процес в САЩ.

Борисов, Цачева и Цацаров подчертаха, че България не поставя под съмнение Договора за екстрадиция със САЩ, но и че правата на българските граждани ще бъдат защитавани. По думите на главния прокурор, направените анализи показват, че не са налице всички предпоставки за екстрадицията. Той посочи, че не е изпълнено основното условие за това, а именно - наличието на двойна наказуемост.

Няма предпоставки за екстрадирането на Желяз Андреев според Цацаров
Обновена

Няма предпоставки за екстрадирането на Желяз Андреев според Цацаров

По-сложно ставало, когато от САЩ изпратят документи за екстрадиция

Премиерът Борисов подчерта, че текат консултации между българските институции и американските власти по казуса. Той коментира, че на вчерашната си среща с посланик Ерик Рубин е подчертал, че държавата ще се ангажира с правата на българските граждани. Борисов увери младежите, че към момента и посланик Рубин, и партньорите, които участват в консултациите, проявяват разбиране и се отнасят конструктивно към решаването на проблема.

"Полагаме усилия, каквото е необходимо от страна на държавата ще бъде направено във ваша защита", обясни премиерът и благодари за работа на главния прокурор и правосъдния министър по случая.

Желяз Андреев от своя страна благодари, с надеждата справедливостта да възтържествува.

Няма да има още арести по случая с Желяз, увери Цацаров

Няма да има още арести по случая с Желяз, увери Цацаров

САЩ проявяват разбиране по случая и ще приемат, че случаят не е неотложен

Припомняме, 29-годишният българин Желяз Андреев беше задържан от родната полиция след искане на прокуратурата в Маями, САЩ, по обвинение, че е нарушил ембаргото за търговия със Сирия. Разследването по случая, което тече във щата Флорида, е и срещу други 4 българи, работили в сферата на аутсорсинга. Властите в САЩ поискаха Андреев да бъде екстрадиран, за да се изправи пред съда.

Вчера, 11 април, правосъдният министър Цецка Цачева заяви, че по силата на договора за екстрадиция между България и САЩ Андреев трябва да бъде екстрадиран в рамките на 60 дни. Малко след това Окръжната прокуратура в Добрич поиска мъжът да бъде задържан за посочения срок от 60 дни.

Окръжният съд в Добрич обаче реши да пусне Желяз с мярка "Подписка".

Междувременно стана ясно, че докато Желяз е бил в ареста на него му е отказано правото да разговаря със защитник.

На 12 април, четвъртък, беше разпространена информация, че властите във Флорида са призовали за разпит по същия случай и друг българин - колега на Желяз Андреев.

Случаят бързо се разчу и предизвика силна обществена реакция в защита на българина. Организираха се протести в няколко града в страната, както и онлайн петиция. Всичките граждански инициативи са под наслов "Да спрем екстрадирането на Желяз Андреев!"

Премиерът Бойко Борисов не закъсня и разпореди на Министерството на външните работи да изясни случая. Малко след това външният ни министър Екатерина Захариева покани на среща американския посланик в България Ерик Рубин. Посланикът ни в САЩ Тихомир Стойчев също поиска спешно да бъде приет от заместник държавния секретар за Европа Матю Палмър за изясняване на исканията на американската страна.

Няколко часа по-късно стана ясно, че от Интерпол искат екстрадирането на още четирима българи.

Във връзка с казуса главният прокурор Сотир Цацаров свика извънреден брифинг, на който заяви, че лично е наредил българите да не бъдат задържани в България. Цацаров допълни, че от една страна България е длъжна да изпълни международния договор. В случая обаче били налице действия, които могат да доведат до необосновано засягане на правата на българските граждани.

Малко след това темата коментира и омбудсманът Мая Манолова. Тя също ще обсъди казуса с посланика на САЩ у нас Ерик Рубин.