"Щом не искат да го наричат с думите, които са възприети от вас в продължение на 30 години, нека го наричаме с нови думи, българският език е богат". Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов продължи с коментара си за "некоалицията", в която във вторник включи вече и ДПС, а думите му предизвикаха категорично отрицание от страна на представителите на ПП/ДБ.

"На един съвет (по всяка вероятност на лидерите в ЕС - бел.ред.)... тези, които знаят добре английски, знаят, че значенията на отделни думи много зависят от контекста. Аз не съм от тези. Та на един съвет премиерът на Великобритания Дейвид Камерън каза - колеги, аз вече не знам знам ли английски... Толкова пъти превъртяха думите една до друга, че за всички да се получи така, че да са удовлетворени. Може да го наричаме "сглобка", може да го наричаме "некоалиция". Аз нито съм в коалиция с ПП/ДБ, нито с ДПС, но след петте избори се събрахме и решихме, че във втория мандат (на ПП/ДБ), с премиер Денков, с техни министри, без Мария Гарбиел, с 10 зам.-министри от ГЕРБ, Кирил Петков ги беше смятал, те да управляват", отговори на въпрос на News.bg Борисов.

Борисов: ДПС на практика са част от коалицията

Борисов: ДПС на практика са част от коалицията

Нямаме споразумение, но се чувстваме отговорни

А причината да бъде присъединено Движението за права и свободи към сглобката, подкрепяща правителството - защото само с депутатите на ГЕРБ и ПП/ДБ нямало как да бъдат осъществени важните реформи, като тази в съдебната система и промените в Конституцията.

Борисов запази и мълчание, отново, по отношение на това кой ще бъде кандидатът на ГЕРБ за кмет на София, както и кога ще стане ясна кандидатурата му.

"Вчера ми звъни една баба и ми казва - айде бе, дете, кажи го този кандидат, омръзна ми всяка вечер това да чувам. ГЕРБ е демократична партия, в нея има събрание, номинации. За мое съжаление, за кандидат за кмет на София имам 20 номинации, ако беше един, да ви го кажа", уклончив бе лидерът на ГЕРБ. И обеща - след няколко дена щял да събере журналистите в централата и да обяви.

И по друг казус - протестите на зърнопроизводителите - Борисов поздрави премиера Николай Денков, с когото са се чули вчера, за постигнатия прогрес. "От първия ден ги моля - да седнат и да преговарят. Вчера го направиха, днес няма задръствания в София. Ако тук, в Народното събрание, трябва да се свърши, да го решим. Но и Министерският съвет да доведе докрай преговорите", заръча той.

Настимир Ананиев отрича: Не сме в коалиция с ДПС

Настимир Ананиев отрича: Не сме в коалиция с ДПС

Освен ако ГЕРБ не работят с тях