Втората по численост коалиция в Народното събрание "Продължаваме промяната/Демократична България" не е в коалиция с Движението за права и свободи, като партията на Карадайъ има единствено "стабилизиращо участие".

Така съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов коментира думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от вторник, че ДПС фактически са част от управляващата "некоалиция". Коментара си той в кулоарите на Партийния дом преди началото на парламентарното заседание.

"Коментарите на г-н Борисов преди всичко се отнасят до него и неговата партия, и неговите отношения с ДПС. Що се отнася иначе - ДПС сами си дефинираха своята роля, те сами казаха, че подкрепят конкретни политики, част са от конституционното мнозинство. Без тяхното стабилизиращо участие в теми, свързани с властта, ще бъде по-трудно да се справи правителството. Но коалиция с ДПС няма", отсече Христо Иванов.

Именно търсенето на конституционно мнозинство обосновава всичко, което се случва, посочи той.

"Очакваме на 6 октомври парламентът да гласува на първо четене измененията в Конституцията. В същия период ще излезе и становището на Венецианската комисия. На второ четене ще отразим тези препоръки, много внимателно следим и дебата в експертната, академичната и професионалната общност. Очакването ни е, че декември месец, 6-7, може да преминем към следващия етап - вече второ и трето четене. Така че тази тема се движи и за нас от ДБ и ПП това бе една от основните причини да се състави това мнозинство", даде и конкретен времеви хоризонт за конституционните промени лидерът на "градската десница".

Иванов коментира и казуса със исканията на зърнарите: "Нека да видим МС как ще се справи със ситуацията, уверен съм, че с подкрепата на мнозинството те ще се справят".

Настимир Ананиев отрича: Не сме в коалиция с ДПС

Настимир Ананиев отрича: Не сме в коалиция с ДПС

Освен ако ГЕРБ не работят с тях