Бойко Борисов няма да е предложението на ГЕРБ за нов премиер. Това потвърди лично Борисов пред журналисти във Велико Търново, където веднага след правителственото заседание отиде.

Ще бъде предложен друг "с ясна натовска и европейска ориентация". На настоятелните въпроси на журналисти за имена, включително и за имена на министри, премиерът доста се ядоса: $Ще ви кажа, когато ми бъде даден мандата, ще ви кажа, когато бъдем готови по Конституция... Ще ви кажа, когато му дойде времето*".

"Няма да кажа нищо, докато не излезем с решение от Изпълнителната комисия", посочи на третия въпрос Борисов и обясни, че като европейски възпитаник следва и знае принципа, че: "нищо не е договорено, докато всичко не е договорено".

Борисов уверява, че подхождат отговорно към съставяне на ново правителство

Борисов уверява, че подхождат отговорно към съставяне на ново правителство

Продължаваме нататък, по Конституцията

И от Велико Търново Борисов призова лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов да си поеме отговорността. Премиерът изрази недоволство от мълчанието на формацията и на шоуменът, въпреки че призна, че това е "стратегията, която са си избрали". По думите на Борисов няма нищо за учудване в големия брой гласове, които ИТН е събрало, напротив - учудващо е второто място на партията на Слави Трифонов, тъй като навсякъде по други държави, където е имало такива движения, те са спечелили първото място. Резултатът на Слави Трифонов не е случаен, по думите на Борисов, след години в национален ефир и в праймтайма.

Победа въпреки всичко отчитат от ГЕРБ, за Дончев вече е време за решения

Победа въпреки всичко отчитат от ГЕРБ, за Дончев вече е време за решения

Българските граждани дали много сложна задача на политиците

Хаос и ужас ще настъпят при едно нови избори. Борисов също се ядоса на въпроси за евентуално такива. "Ако отидем на служебно правителство, означава че народът не се е произнесъл мъдро. Втората формация трябва да си понесе отговорността. Иначе нови избори - нови пари, нов хаос и ужас", заяви лидерът на ГЕРБ.

Кой иска да ни страхува с нови избори?

Според него именно тези, които задават въпроси за това дали ГЕРБ ги е страх от служебно правителство, всъщност не вярват в демокрацията. Иначе ГЕРБ нямат страх от това, но "вместо да даваме на пенсионерите пари, ще ги даваме на избори". Според Борисов с изборния резултат на ГЕРБ - първа политическа сила - "народът се е произнесъл и за чекмеджета, и за чанти..."

Лидерът на ГЕРБ призова останалите политически партии да престанат с отдаването си на жлъч и омраза.

Борисов: Порадвайте се ден - два, после ще мислим за експертно правителство

Борисов: Порадвайте се ден - два, после ще мислим за експертно правителство

Той се радва на шарения парламент, защото няма да е сам и няма сам да носи отговорност

Борисов не успя да скрие разочарованието си от изборните резултати на ГЕРБ в София, Бургас и Стара Загора - именно там, където са направили най-много. "Милиарди дадохме за метро, тангенти, магистрали, .... Къде сме сбъркали като партия, Бургас, Стара Загора... Какво не е направено?"

Именно по тези въпроси ща прави анализ Изпълнителното бюро, което трябва да даде отговори. Лично премиерът отговоря: "Явно недостатъчно сме го показали, недостатъчно сме били активни."

Едновременно с това Борисов изтъкна победата на ГЕРБ във Велико Търново, в Перник и Плевен - това се е случило на местата точно, където са загубили позиции на местните избори миналата година.

Борисов актуализира темата за Велико народно събрание

Борисов актуализира темата за Велико народно събрание

Колегата политик Слави Трифонов да не дезертира

*Изразът "Когато му дойде времето..." беше характерен за отговорите на министър-председателя Симеон Сакскобургготски.