emaxpress
Днес е голям ден за мен, тъй като ще се случи нещо, което дълго очаквах. Ще предам щафетата на по-младите.

Това заяви Симеон Сакскобургготски в обръщението си към присъстващите на конгреса на НДСВ, чийто делегати го посрещнаха прави и с бурни аплодисменти.

Сакскобургготски заяви, че приема спокойно мига на своето оттегляне.
Без съмнение смяната на лидера ще е предизвикателство на НДСВ. Не изоставям своя политически проект, подчерта обаче още той.

Сакскобургготски добави, че е подал оставка след изборната загуба, защото това е дълг на всеки един лидер, но в никакъв случай не означава, че изоставя партията.
И занапред новият управленски екип ще има моята подкрепа, посочи той.

В речта си той разкритикува регионалните структури на партията. По думите му те не са обяснили ясно на избирателите, че ГЕРБ не е „резервната партия на царя".

Освен това като грешка на партията той отбеляза и това, че жълтите са допуснали проектът автомагистрала „Тракия" да се изтъква като корупционната схема на века и други хора да си правят предизборна кампания с това.

Пред делегатите Сакскобургготски заяви, че иска да види в НДСВ европейски отбор, който не се плаши от трудностите и изпитанията.
За това сте нужни всички вие, вие сте най-големият капитал на НДСВ, изтъкна той. По думите му НДСВ трябва да остане носител на европейския стил в правенето на политика.

Христина Христова е новият лидер на НДСВ. Тя бе избрана още на първия тур от гласуването
Още...

Пред симпатизантите на жълтите Сакскобургготски очерта и настоящата политическа ситуация в страната. Отново преживяме време на конфронтация. Тя рано или късно ще излезе от мода, коментира той.

Сакскобургготски обяви жълтата партия за опозиция на настоящия конфронтационен модел на управление, като отбеляза, че този модел може да се окаже деструктивен. Относно настоящата ситуация, в която се намира партията, той изтъкна: Когато губим, не знаем какво печелим.

Реваншизмът е лош съветник, подчерта пред делегатите Сакскобургготски.

НДСВ имаше нужда да поеме дъх, за да продължи напред, обяви той. Двата мандата бяха изтощителни за НДСВ, отбеляза Сакскобургготски.

Не приемам предложението за почетен председател, посочи той и допълни: У нас, като че ли сме свикнали да възлагаме надеждите си на един човек и да очакваме той да реши всичките ни проблеми.

Тройната коалиция не е била грешка според Сакскобургготски. Това решение не беше никак лесно, посочи той.

Според него НДСВ е трябвало по-силно да настоява за приемственост в политиката. Той се обяви против това всяко следващо правителство да отрича постиженията на предходното и да започва всички реформи отново.

Сакскобургготски коментира и т.нар. царски имоти, като заяви, че те не са били поставяни като условие за вземане на едно или друго решение в тройната коалиция.
Това е частен юридически въпрос, който умишлено бе превърнат в политическа интрига, посочи той.

Сакскобургготски отбеляза и, че редица политици преди 2001г. са го убеждавали, че ще бъде възстановена една историческа несправедливост, а после настоявали за национализация и конфискация на неговите имоти.

Не мислете, че ми беше лесно да гледам как систематично беше цапано името ми и клеветено семейството ми, изтъкна той.
В тази връзка Сакскобургготски посочи, че сега не като партиен лидер ще реагира както намери за добре на всички тези клевети.

Речта му бе бурно аплодирана от делегатите на конгреса, съпътствана от викове „Симеон", напомняйки деня на неговите раждане, когато българският народ, застанал пред царския дворец с викове „Симеон, Симеон", сам е избрал името на престолонаследника.