Текстът в декларацията от срещата между Тръмп и Борисов изрично се казва, че САЩ подкрепят усилията на България за защита на суверенитета от вредни влияния, нещо повече, САЩ подкрепят дългосрочните усилия на България, разкриващи нарушения на закона от чужди сили. Ясно е, че се говори за Русия. Това заяви пред bTV военният експерт Бойко Ноев по повод визитата на българския премиер в Белия дом.

По негови думи това не е откритие на американската страна, а е записано и в българската конституция.

Той посочи, че през последните десетилетия се наблюдават усилия от страна на Русия да възвърне влиянието си в нашия регион, които по негови думи са напълни легитимни. Всяка държава има право да защитава интересите си в рамките на възприетите норми и правила, заяви Ноев, допълвайки, че Русия се е активизирала както в Черна гора, така и в Македония, Сърбия и у нас.

Въпросът е не какво прави Русия, а какво правим ние за да защитим интересите си, подчерта експертът.

Кремъл заплаши България с последствия, ако преследва Николай Малинов

Кремъл заплаши България с последствия, ако преследва Николай Малинов

Отличието е признание за Малинов, отчитат в Русия

Той направи паралел със ситуацията в Сърбия. "Сърбите не се поколебаха да разкрият, че руски разузнавач е купувал техни граждани и президентът Вучич открито се обърна към Русия с въпроса "Защо?". Утре отива в Москва. Той задава въпроса гордо и без да се притеснява", посочи Ноев, запитвайки риторично какво правим ние.

България се е свила, не е задала своето "защо", тъй като тя не полага усилия, за да разследва откритите подривни действия на руските специални служби у нас, категоричен е той, давайки пример с шпионския скандал около Николай Малинов.

"Юмрукът на властта излиза и казва: Ние заловихме руски шпионин в България. Премиерът казва: такова нещо няма, аз разбрах от медии. Това прави впечатление не само у нас, но и навън", коментира Ноев. По негови думи това е необяснимо.

След това Путин награди Малинов и дори размаха пръст и каза на България "внимавайте, като го разследвате, защото може да има сериозни последствия" и България притихна - нито премиер, нито президент не каза нищо срещу думите на Путин, продължи анализа си експертът.

Осем от ГРУ замесени в отравянето на Гебрев

Осем от ГРУ замесени в отравянето на Гебрев

Причините за акцията не са известни

Той заяви, че у нас има еднолична власт и това се знае от всички - премиерът, а не органите на властта и разследването, казвал кой е шпионин и кой - не.

Ние сме назначили премиера да ни пази от тези зловредни влияния, не американците. А какво виждаме? - фрапантни случаи на руско въздействие върху българската отбранителна индустрия, посочи Ноев, припомняйки случая с отравянето на Емилиян Гебрев.

Той изрази мнение, че това покушение не се разследва у нас заради страха, че Русия може да ни накаже и че следите водят високо в Кремъл и в София.

Русия се закани на България за случая с шпионина

Русия се закани на България за случая с шпионина

Разбира се, ние ще разгледаме ответни мерки, както е прието в дипломатическата практика

Ноев изтъкна, че международните разследващи екипи вече са установили оръдието на престъплението - отровата, докато българските власти вече една година не желаят да приемат техническото съдействие на Организацията за забрана на химическите оръжия. Той обаче недоумява защо.

По думи на експерта за 8-те извършители на покушението вече е потвърдено и от наша страна. Той обаче смята, че българската прокуратура не пита Русия какви са тези осем души именно защото я е страх. Цяла Европа ги знае, нас ни е страх да попитаме, възмутен е той, припомняйки, че българската прокуратура дори има подписано споразумение с руската в борбата срещу тероризма.

Ноев е категоричен, че българските власти трябва да действат по-активно. Според него те прикриват някого в Москва или в България.

Експертът бе категоричен, че трябва да се направи парламентарна комисия. По негови думи това ще е тест за новия главен прокурор Иван Гешев. Нека покаже, че ще изпълни това, което обещава, призова Ноев.

В САЩ въвличат България в план за сдържането на Русия в Черно море

В САЩ въвличат България в план за сдържането на Русия в Черно море

Планират да се разположат ПВО системи и брегови ракетни комплекси у нас