Русия има много фактори и възможности за влияние върху България, включително и чрез бизнес отношения. Един от най-силните фактори за влияние е руският газ и този фактор вече го няма. Това заяви бившият зам.-министър на отбраната Йордан Божилов пред Нова телевизия.

Според него Русия се опитва да повлия на страните членки на НАТО, за да не помагат на Украйна. Тези хибридни атаки ще продължат и интензитетът ще се увеличава, смята Божилов.

"НАТО няма достатъчно сили и средства в Черно море. Русия има превъзходство във военно отношение", изтъкна Йордан Божилов.

Йордан Божилов изненадан, че МВР има толкова много БТР-и

Йордан Божилов изненадан, че МВР има толкова много БТР-и

Много е важно да се види в какво състояние са машините

Той е на мнение, че се създава усещане, че държавата губи монопол върху насилието. Проблематично е, че президентът не иска да свика Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС). Правителството трябва да свика Съвета по сигурността, но по закон премиерът може да покани народни представители, ръководители на парламентарни комисии, председателя на Народното събрание и президентът, каза Божилов относно убийството на Алексей Петров.

Относно шпионският скандал във Великобритания заради трима бивши членове на СИК, Божилов смята, че случаят ще има отразяване, но много неща няма да бъдат достъпни за широката аудитория, а ще останат много неща като част от секретните материали по делото. Божилов няма информация обвинените българи в шпионаж да имат връзка с български лица в България. Подобни скандали се разиграват на територията на различни държави, посочи Йордан Божилов.

Трима българи във Великобритания са обвинени за шпионаж в полза на Русия

Трима българи във Великобритания са обвинени за шпионаж в полза на Русия

Посолството ни в Лондон научило от BBC, МВнР следи случая