Приетите промени в Закона за устройство на територията са реални и легитимни решения на проблемите, които коментираме особено силно в предизборни кампании, зад които на думи застават всички политически сили. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова коментира в началото на сесията на Столичния общински съвет, съобщават от "24 часа".

По нейни думи обаче, когато трябвало да се приемат решения, се оказвало, че това не е точно така.

Тя посочи, че вчера промените в ЗУТ са били приети с гласовете на депутатите на ГЕРБ и "Обединени патриоти", а тя с изненада е установила, че не е имало подкрепа от страна на БСП. Същевременно обаче и кметове на райони от БСП поставяли остро проблема.

Фандъкова бе категорична, че решенията, които се предлагат на хората, трябва да бъдат реални, и да се отстояват дори когато не са популярни.

Ателиетата също придобиват статут на жилища

Ателиетата също придобиват статут на жилища

Депутатите приеха промени в Закона за устройство на територията

Вместо да подкрепят реални и легитимни решения колегите от БСП предпочитат да подвеждат хората с предизборни и популистки временни ходове, като мораториум върху строителството, отбеляза кметът и призова да се обединят около истинските решения, а да не се използват предизборни ходове по теми, важни за София.

Фандъкова напомни, че след промените в ЗУТ вече задължително условие за издаване на разрешение за строеж е да има приложена улична регулация. Това изискване слага край на частните улици и на възможностите в улиците да остават частни имоти. Въвежда се и изискване при въвеждане в експлоатация на сгради с височина над 10 м да бъдат изпълнени благоустройствени дейности и настилки по ред и в обем, определен от общинските съвети. Освен това изискванията при изграждане на ателиета се приравняват с тези за жилищно строителство.

Промяна в ЗУТ искат столични строители

Промяна в ЗУТ искат столични строители

Нормативната база в строителството е сложна и неработеща, пишат от НАСП