БСП няма да подкрепи промените в Конституцията. Това стана ясно след редовното заседание на Изпълнително бюро на партията - само половин час преди в парламента да стартира заседание на временната комисия за конституционните промени.

Припомняме, днес ще се проведе гласуването по предложенията за изменения в основния закон, свързани със съдебната реформа и разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии. Очаква се до края на този месец текстовете да влязат за обсъждане в пленарна зала.
Смятаме предложените промени за вътрешнопротиворечиви, те не са в състояние да решат натрупаните проблеми в съдебната власт и да постигнат нужната независимост.
Няма основание за тяхната подкрепа, отсече социалистът Янаки Стоилов.

След този отказ става много трудно за управляващите да съберат необходимите им 180 гласа в пленарна зала за прокарване на конституционните промени.

Припомняме, професорът по конституционно право и бивш служебен премиер Георги Близнашки, който е сериозен противник на промените, вчера призова опозицията да е твърда и да не осигури конституционното мнозинство в НС.

Освен обявения отказ да се подкрепят промените в конституцията, които се обсъждат в момента, на брифинга лидерът на столетницата Михаил Миков се усъмни в правото на президента на предлага референдуми.