БСП отдавна предупреди за наличието на сериозен проблем в изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“, но дълго време нямаше никаква  реакция. 
Това заяви народният представител от БСП „Лява България” Георги Свиленски във връзка с ареста на началника на ИА „Автомобилна администрация” Цветелин Цветанов.

Припомняме, Цветанов беше задържан при акция на ДАНС, ГДБОП и специализираната прокуратура.

Нееднократно в транспортната комисия постъпваха жалби за злоупотреби в ИА „Автомобилна администрация“. За подобни случаи аз предупредих още през месец февруари по време на заседание на ресорната комисия.
Днес, месец след моите предупреждения, се оказва, че те са абсолютно основателни. Защо трябваше да се чака толкова време, за да се реагира?” – попита депутатът от левицата, който е и член на транспортната комисия в Народното събрание.

Според изнесената информация разследващите проверяват данни за фалшифициране на протоколи от шофьорски изпити и издаване на фалшиви книжки, изнудване на превозвачески фирми и вземане на подкупи за издаване на превозвачески лицензи.

В началото на февруари, на заседание на ресорната комисия в парламента Георги Свиленски посочва, че отново са констатирани скандални случаи с купени книжки и заловени хора с подслушвателни устройства.

Същевременно директорът на ДАИ-София, който подава сигналите за злоупотреби към агенция „Автомобилна администрация”, към тогавашния момент е с отнет достъп до работното си място, без да е ясно защо – заради корупция, несправяне със служебни задължени или друг проблем.

Свиленски напомня също за отправения тогава призив към управляващите за яснота по случая.

„С каква заповед е забранен достъпът, преди този директор да е уволнен? Ако е корумпиран, ако има сигнали - уволнете го, ще имате нашата пълна подкрепа. Пак казвам, ако е направил престъпление, ако е корумпиран - излезте със заповед, уволнете го.“ – апелира левият депутат преди повече от месец.

„Кой ще носи отговорност за купените шофьорски книжки и смъртта на пътя?“ – пита Георги Свиленски.

Според него, закъснялата реакция на управляващите тогава може да е една от  причините за многократните нарушения на пътя, при които загиват хора.

Народният представител констатира, че след проблемите в сектори като  здравеопазване, сигурност, образование, се оказва, че управляващото мнозинство не може да се справи и с проблемите в транспорта.

„От БСП „Лява България” настояваме да се вземат спешни мерки, тъй като злоупотребите в тази агенция не са престанали и при двете управления на Борисов“, завършва депутатът от левицата.