"Нормалните политически пазарлъци започват да се появяват преди такива вотове на недоверие. По-важно е това, което се случва. Сериозната част от разговора е, че се прие как за 40 дни да се прокара вода от "Белемекен" до Перник. Грешки са допуснати от господин другаря Живков", коментира председателят на комисията по култура в НС Вежди Рашидов пред Bulgaria ON AIR.

Според него всички канали, които са правени в България преди 1989 г., започват да "гърмят" по времето на Борисов.

"Вода няма, хората са в криза, а те искат да се забавляват да свалят правителството", подчерта Рашидов.

По повод предложения на търг в Ню Йорк златен медальон с изображение на хан Омуртаг, Рашидов припомни, че той е бил един от малкото министри, който е върнал от Канада 21 хил. антики, които не са били нужни да ни връщат.

Вотът на недоверие няма да мине, убедени социолози

Вотът на недоверие няма да мине, убедени социолози

Според Андрей Райчев на правителството не му трябва "Воля" и "Атака"

Според него културно наследство се изнася с протекциите на много високи етажи на властта и няма шанс държавата да върне обратно откраднатия медальон.

"Всичко това е проблем на света и на Европа", отбеляза Рашидов. Той смята, че са необходими драконовски мерки, които да се борят с престъпниците.

Друга тема, която предизвика обществена реакция, е проектът за реконструкция на площад "Св. Неделя". Софийската света митрополия се противопостави на проекта на архитект Фуксас за новата визия на площада.

"В момента има един прекрасен проект. Църквата ще седи в тази среда като едно бижу, ще се открои. Аз съм против самодейността, която се вихри в България. Всеки втори разбира от всичко. Българската православна църква трябва да се занимава с благотворителност и вярата на хората, а не с архитектура", категоричен беше Рашидов.

"Трябва да диша това централно пространство. България е осеяна с паметници, които светят - кич до кич. Градската среда е на всички нас и трябва да е създавана от професионалисти", отбеляза Рашидов.

По негово предложение в средата на 2020 г. ще бъде преиздаден романът "Под игото".