БСП сезират Европейския парламент и председателя на групата на социалистите в ЕП за безогледното поведение на министър-председателя Бойко Борисов, който използва публичния административен и държавен ресурс за предизборната кампания за парламентарните избори на 4 април. Това стана ясно на брифинг на депутата от БСП Христо Проданов в централата на партията.

Социалистите ще изпратят и две жалби до Централната избирателна комисия (ЦИК) за проблема. Глобата, която се предвижда в закона за едно такова нарушение, е от 3 до 15 000 лева. БСП ще уведоми и Съвета за електронни медии (СЕМ) за мониторинг в медиите.

Проданов заяви, че и преди кампанията за "този човек" (б.р. Бойко Борисов) няма правила нито закони и той безогледно погазва всички правила и норми, залегнали в нашето законодателство във връзка с провеждането на предизборната кампания.

"Използвайки държавния ресурс и обществените средства, министър-председателят прави своята предизборна кампания", посочи социалистът.

ЦИК наложи 3 млн. лв. лимит на партиите за предизборна кампания

ЦИК наложи 3 млн. лв. лимит на партиите за предизборна кампания

Агитацията за вота трябва да се финансира със собствени средства на формациите

Христо Проданов очаква премиерът да бъде наказан и да престане да харчи публичния административен и държавен ресурс за предизборната кампания за парламентарните избори на 4 април.

Не му прави чест на министър-председателя, използвайки служебното си поведение и обществения ресурс, да прави предизборната кампания за сметка на народа и да раздава пари зад гърба на парламента, допълни Проданов.

Всички ние видяхме, че нощното шкафче му е достатъчно пълно и смятаме, че той може сам със собствените средства да поеме предизборната си кампания, а не да го прави за сметка на целия български народ, каза още червеният депутат.

Главният юрисконсулт Аглика Виденова заяви, че това не е първата кампания, за която "първият администратор на държавата" нарушава всички закони и норми. Макар да е първият администратор, той е кандидат за народен представител от ГЕРБ и би следвало както всички други кандидати, да бъде равен. Може да не уважава парламента и да принизи неговата стойност като ковачница на законите до отрицателни стойности на доверие, но да бъде така добър да спазва законите, категорична бе Виденова.