Градският съвет на БСП-София излезе с позиция по законопроект, внесен от ГЕРБ/СДС.

На 5 май депутатите Румен Христов, Даниел Митов, Екатерина Захариева, Красимир Вълчев, Радомир Чолаков и още няколко народни представители от ГЕРБ/СДС са внесли в деловодството на Народното събрание мракобесен законопроект за изменение и допълнение на Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен, пишат до медиите от БСП

Чрез него те предлагат на фасадите или на видно място във всички обществени сгради, в които се помещават държавни органи, териториалните им звена, органите на местно самоуправление, културни институции, образователни центрове, училища и университети, да бъдат поставени надписи със следното съдържание: "Комунистическият режим в България (09.09.1944-10.11.1989 г.) и дейността на БКП са обявени за престъпни със закон, приет от 38-то Народно събрание".

От мотивите към законопроекта се установява, че целта на вносителите е "Да се разобличи и заклейми веднъж завинаги престъпният комунистически режим и да се пресекат опитите за събуждане на носталгия у съвременниците на режима и заблуждаването на младото поколение, което няма лични впечатления от него". Тази цел показва, че законопроектът е опит да бъде отклонено общественото мнение и да бъде прикрита очевадната истина, че 33 години след демократичните промени в страната ни - период, през който повече от десетилетие управляваше ГЕРБ, България е най-бедната и най-изостанала държава в Европа, смятат социалистите.

Законопроектът предвиждал и всички органи на държавната и местна власт, публично правни, културни и образователни институции, в това число юридически и физически лица, да се задължават да предприемат действия за премахване на всякакви символи на комунизма, плюс БКП и нейните ръководители.

При неизпълнение на разпоредбите на закона следва налагане на сериозни глоби, като нарушенията се установяват от петчленни комисии. Действията по изпълнение на Закона следва да се предприемат в едномесечен срок от влизането му в сила.

"Безумие, като това да концентрираш усилия да демонтираш насила паметта у хората, вместо да се бориш за справяне с политическата криза, а оттам с високите цени, с инфлацията, с бедността. Системните опити за подмяна на историята чрез изкривяване на факти и забрани, поощряват едно изключително опасно съвременно явление, каквото е неонацизмът", смятат от БСП.

От партията на Корнелия Нинова призовават вносителите на доклада да го оттеглят, за да бъде съхранен и без това крехкият обществен мир в държавата.

Комисията по досиетата ще обявява агентите на ДС всеки път, когато заемат пост

Комисията по досиетата ще обявява агентите на ДС всеки път, когато заемат пост

"Възраждане" и БСП - против