"Политически България трябва да се бори за максимална интеграция на службите за сигурност в Европа, за да може всичко, което знаят във Франция, в Белгия, Англия, да се знае от нашите служби". Това коментира Радан Кънев в кулоарите на Парламента.

България е част от Европа - и като заплаха, и като ценност, смята Кънев. Според него, нито страната, нито датата са избрани случайно. “Това е политическа атака срещу свободата”, отсече Кънев.

Според него, трябва да отбраняваме с всички сили свободата си да бъдем част от Европа, да живеем в общество без насилие. “Европа трябва да разбере, че сигурността е обща тема”, подчерта Кънев и допълни, че има един егоизъм на националните ни правителства при споделянето на секретна информация, при взаимодействието на секретните служби. Това не позволявало Европа да се превърне в единно пространство на сигурност.

Според Кънев, независимо как се развива Брекзита с новото британско правителство,  изключително важно е Великобритания да остане част от тази обща зона на сигурност.

Британските служби са един от най-здравите елементи на службите за сигурност в Европа”, смята реформаторът.

“Както се борим за общите външни граници, за да бъде защитата ни от мигрантските вълни обща, и както за България национален интерес е тези граници да бъдат границите на съюза, а не на Шенгенската зона, да не се делим на първа и втора класа, така трябва да има обща политика по сигурност”, посочи Кънев.