Депутатите се скараха за заетостта.
Лобизъм съзря "патриотът" Димитър Байрактаров в текстове от Закона за насърчаване на заетост, които законотворците подеха на второ четене.

Основните изменения и допълнения в законопроекта са представени в пет групи.

Първата група промени се отнасят до регламентиране на нова мярка за насърчаване на мобилността на безработните лица, а именно: когато безработни лица, включително младежи от специализирани институции или ползващи социални услуги в общността от резидентен тип, завършили образованието си, започнат работа - след насочване от дирекция "Бюро по труда", в друго населено място, отстоящо на повече от 50 км от населеното място по настоящ адрес, да получават средства за такси за детски ясли, детски градини, наем на жилище, такси за ползване на интернет, но за не повече от 12 месеца. Размерът на средствата ще се определя ежегодно в Националния план за действие по заетостта, а редът и условията за получаването им - в Правилника за прилагане на Закона за насърчаване на заетостта.

Мерси от такава заетост, скочи срещу тези промени Байрактаров. Тази мярка щяла да обхване 200 души според негови изчисления.

Преждеговорищият създаде изкуствено напрежение, намеси се Светлана Ангелова от ГЕРБ. Всички предложения били направени или съгласувани с работодателските и синдикални организации.

Депутати прекратиха предсрочно заседанието, защото трябва да уточнят някои спорни текстове по Закона за насърчаване на заетостта.

Втората група промени се отнасят до подобряване на достъпа до услугите на Агенцията по заетостта. С предложените промени търсещите работа лица ще могат да ползват услуги по информиране и/или консултиране, насочване и подпомагане за започване на работа и психологическо подпомагане независимо от адреса на регистрация.
Ще отпадне санкцията за прекратяване на регистрацията, когато търсещите работа лица сменят адреса, по който са регистрирани в дирекция "Бюро по труда", без да я уведомят за това.

Третата група промени се отнасят до включване на нова дейност на регионалните комисии по заетостта. С цел по-прецизно отчитане на потребностите на местните работодатели от работна сила с определена квалификация Комисиите по заетостта към областните съвети за развитие два пъти в годината ще набират, обработват и предоставят на Агенцията по заетостта информация за потребностите на работодателите от работна сила в съответната област.

Редът за набиране, обработване и предоставяне на информацията ще се определя в Правилника за прилагане на Закона за насърчаване на заетостта.

Четвъртата група промени ще регламентират разширяване достъпа на предприятията до програми и мерки на пазара на труда. С предложените промени предприятията, които са в затруднено положение, също ще могат да получават средства, представляващи минимална помощ съгласно Регламент (ЕС) 1407/2013 г. Работодателите, както и институциите, осъществяващи обучение на възрастни или професионално ориентиране, вече ще могат да получават средства по Закона за насърчаване на заетостта, представляващи минимална помощ. Това ще се отнася и до онези предприятия и работодатели, които осъществяват дейност в отрасъл "въгледобив".

Петата група промени се отнася до промените на Заявлението за регистрация на предприятие, което осигурява временна работа. Към заявлението за регистрация кандидатите няма да прилагат удостоверение от съответната териториална дирекция на Националната агенция за приходите за наличието или липсата на задължения към датата на подаване на заявлението, както и удостоверение от съответната община по регистрация на предприятието за наличието или липсата на задължения към датата на подаване на заявлението.

За целите на административното производство Агенцията по заетостта ще изисква удостоверенията по служебен път съгласно условия и ред, определени от Националната агенция за приходите и общините.