Чешката страна подкрепя затварянето на т.нар. Балкански миграционен маршрут, като отчита трудностите, които България среща при опазването на външните граници на Европейския съюз в условията на засилен миграционен натиск. Това е заявил премиерът на Чехия Бохуслав Соботка по време на разговора си с българския президент Росен Плевнелиев.

От своя страна Плевнелиев е подчертал, че от самото начало на миграционната криза през 2013 г. България действа отговорно и регистрира всички мигранти на своя територия, като стриктно се придържа към правилата от Дъблин и Шенген.

Държавният глава е посочил, че България е била сред първите държави членки, които са посрещнали миграционната вълна и въпреки трудностите и ограничените си финансови възможности, е предприела необходимите стъпки за ограничаване на натиска.

Премиерът на Чехия е отбелязал, че въпреки трудностите при реализацията на Споразумението ЕС-Турция, усилията за неговото прилагане трябва да продължат.

Според Плевнелиев България е показала, че заслужава доверие, тъй като можем да пазим ефективно външните граници на ЕС и затова България заслужава да бъде приета на първи етап -  с летищата и с пристанищата си - в Шенгенското пространство.

Да не гледаме отстрани, а сами да ковем съдбата си, зове Плевнелиев

Да не гледаме отстрани, а сами да ковем съдбата си, зове Плевнелиев

В обръщение към нацията в Деня на Съединението

Премиерът Соботка прогнозира в тази връзка, че въпросът за присъединяването на България и Румъния към Шенген ще става все по-актуален и изрази категоричната подкрепа на Чешката република за членството на България в пространството, свободно от граничен контрол.  

По думите на българскишя държавен глава миграционната криза може да бъде преодоляна единствено с общ европейски подход и в сътрудничество със страните в кризисните региони.

"Най-тежката криза, в която Европа може да изпадне, е кризата на разделението", предупреждава българският президент и призовава за ускоряване на съществуващите и за създаването на нови интеграционни проекти за Европа като например европейски енергиен съюз.