Пловдивски депутати, излъчени с листата на "БСП за България", поискаха лидерът на местната организация Георги Гергов да се дистанцира от партията.

Повод за това е днешното му изявление, в което той се солидаризира с мерките на правителството и напомни, че мандатът на Корнелия Нинова като председател на БСП изтича и предстои нов избор на лидер.

"Мандатът на госпожа Нинова като лидер на БСП приключва на 7 май, след 15 дни. Ще изчакаме да мине 13 май, ако има възможност ще свикаме Националния съвет и ще решаваме какво да правим - ще избираме председател както е по устав." - коментира Гергов пред bTV.

Той заяви, че мерките на правителството срещу пандемията са навременни и то трябва да бъде поздравено.

"В този момент и политиката, и бизнесът и целият народ трябва да бъдем обединени и солидарни и да направим всичко възможно да излезем от ситуацията. (...) Мерките са според джоба. Тези фирми, които не са изрядни, няма как да искат да им се помага." - посочи той.

Георги Гергов с "остри стрели" срещу ръководството на БСП

Георги Гергов с "остри стрели" срещу ръководството на БСП

След като Петър Витанов беше избран за водач на делегацията на БСП в ЕП

Коментарите му предизвикаха реакцията на група народни представители, които изтъкват, че като председател на БСП-Пловдив тя няма мандат за подобни изявления.

"Като човек от бизнеса, г-н Гергов има право на оценка за мерките на правителството и реакциите на опозицията. Като активен гражданин има право на лична позиция, която да разгласи по начин, до който има достъп. Има право и на лична партийна позиция. Но като председател на ОбС на БСП-Пловдив, единствената почтена негова позиция би била след обсъждане и решение на същия този колективен партиен ръководен орган, който той оглавява. В противен случай, огласяването на личната му позиция, но представена в лидерско партийно качество, е подвеждащо и непочтено. По същността си тази позиция е и против интересите и на партията, и на обществото." - с еказва в позиция на групата депутати, изпратена до Националния съвет на БСП.

По думите им, позицията на Георги Гергов е автогол, "и то автогол от човек, който сам не знаев кой отбор играе".

"Всички заедно, народни представители и общество, преживяхме унижението на 21 април, когато ГЕРБ и коалиция бойкотираха нашето искане за извънредно заседание и изслушване на министър-председателя по анализа на мерките в извънредното положение. Отказът бе уж заради дисциплината по време на кризата. Всеки, който привижда нещо полезно в тази откровена подигравка на управляващите, трябва да се смути от собственото си тоталитарно мислене. Ден по-късно, тв изява на г-н Георги Гергов и последвала негова персонална позиция, подписана като областен председател на БСП-Пловдив, озадачи значителна част от актива, народни представители, членове и редови симпатизанти на БСП. Като народни представители от Пловдив и областта сме силно смутени от внушенията, направени в двете изявления на г-н Гергов." - заявяват депутатите.

БСП не се отказват, пак свикват парламента

БСП не се отказват, пак свикват парламента

Това е поредната стъпка на едноличната власт, вървяща към диктатура

"Никой партиен лидер, областен или общински, няма право да се самоовластява и да решава дали да работи парламентът. Народните представители сме тези, които сме избирани, имаме ангажименти пред избирателите си и осъзнаваме ясно ролята си в извънредната ситуация. Като такива ние сме повече от убедени, че е опасно и недопустимо парламентът да се парализира и то единствено в откровена угода на властта. Слугинаж, който се "снишава", за да е удобно на властта, няма да станем." - се казва още в писмото.