Европейската комисия (ЕК) отчита някакъв значителен напредък. Това коментира Четин Казак от ДПС за евродоклада за страната ни.

Брюксел очаквал да завършим мерките, които още не са приключили и да отговорим на препоръките. Кабинетът внесъл концептуално грешен закон за борбата с корупцията. Затова и той не бил приет, комемнтира Казак.

Четин Казак се надява следващият кабинет да си вземе поуките и да внесе добър закон за борба с корупцията. Депутатът отчете позитивите на мониторинга, но изрази мнение, че той трябва да отпадне.

Бавен напредък, а трябва да е необратим, отчита мониторингът на ЕК
Обновена

Бавен напредък, а трябва да е необратим, отчита мониторингът на ЕК

От ЕК приканват България да реализира направените в документа препоръки

Припомняме, че в доклада за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка се посочва, че не може да се заключи, че на този етап показателите са изпълнени в задоволителна степен. Националната стратегия за борба с корупцията все още е в ранна фаза на изпълнение.

През последните десет години цялостният напредък не беше толкова бърз, колкото се очакваше, и продължават да съществуват редица значителни предизвикателства, които трябва да бъдат преодолени, гласи мнението на експертите. Новото правителство ще трябва да доведе реформата до сигурни необратими резултати. Ето защо в настоящия доклад не може да се заключи, че на този етап показателите са изпълнени в задоволителна степен, е заключението на експертите, писали документа.