Подставено лице на Цветан Цветанов е внедрено в Обществения съвет при президента, предупреди лидерът на БСП Сергей Станишев. Той изтъкна, че снощи, очевидно под натиска на Цветанов, в списъка на съвета е дописан Иван Павлов от синдиката на служителите на МВР. По време на предишното правителство той беше начело на протестите, а в момента активно работи, за да няма протести срещу Цветан Цветанов, заявяват от пресцентъра на БСП.

Станишев посочи, че Павлов (на малката снимка) е личен и верен човек на вътрешния министър в оставка. Според лидера на БСП целта, с която е внедрен Павлов, е той да блокира работата на друг представител на полицейски синдикат Валентин Попов.

„В парламента днес вече предупредих за опасностите от този състав на Обществения съвет, който трябва да работи в помощ на служебното правителство", напомни бившият премиер.

По думите му в съвета има представители именно на монополите, верни на досегашното управление лица, които и до този момент са давали съвети на управлението на Борисов. „Посланието, което отправя българският президент с този състав на Обществения съвет, е подигравка с исканията на протестиращите", каза лидерът на БСП.

Той напомни, че едно от основните искания на хората е премахване на монополите и прекратяване на политиката, която поставя пазара над хората. „Този подход може само да дискредитира Обществения съвет", добави Станишев.

Соцлидерът обясни, че с писмо вече е предупредил президента за опасностите пред бъдещето служебно правителство и пред България, ако се приложат подобни предложения.

Според него в Обществения съвет трябва да бъдат представени българските граждани и техните искания и очаквания.

Той изрази силното си притеснение от случващото се. „Подобни действия подкопават самата идея за Обществен съвет, който да помага на служебното правителство. С тези решения президентът не показва да е на висотата на своите отговорности", каза още председателят на социалистите. Станишев призова президента да е част от отговорния диалог и решенията, с които да се постигне съгласие.