Мюсюлманското вероизповедание не трябва просто да получи адекватно финансиране от държавата, но трябва и да се развива на базата на собствените традиции.
Това заяви президентът Румен Радев при срещата си с главния мюфтия Мустафа Хаджи, която се състоя на "Дондуков" 2 по инициатива на Главното мюфтийство.

"Не бива да допускаме религията да се политизира, но държавата трябва да поеме своите ангажименти към спокойната и независима дейност на вероизповеданията у нас", заяви президентът.

Двамата бяха единодушни, че мирното съжителство на представителите на различните религиозни общности у нас е доказан с вековете модел и той трябва да бъде укрепван и затвърждаван.

Президентът заяви, че българските мюсюлмани са важна и неразделна част от обществото ни и не трябва да допускаме капсулация и изолация. За да се предотвратят опити за външна намеса и влияния, е необходимо държавата да осигури издръжка за заплатите на духовните лица и тяхното обучение в България.

Припомняме, през юни 2017 г. бяха забавени заплатите на около 600 български имами. Даренията от Турция за дейността на имамите в България са около 2 млн. лева.