Антикорупционният фонд публикува четвърти протокол от т.нар. от тях СГП-Лийкс - той е от разпита на бившия главен прокурор Иван Гешев по случая от прокурор Стоев.

СГП-Лийкс #4: "Възможно е, вероятно, нямам спомен, евентуално, подозирам": Какво казва бившият главен прокурор Иван Гешев за Петьо Еврото в разпита си пред СГП по досъдебно производство 11162/23 г. на СГП, 257/23 г. на Следствения отдел към СГП, проведен на 5 октомври 2023 г. от прокурор Йордан Петров. Делото в СГП е образувано, за да се търсят престъпления от прокурори от СРП по водено срещу Еврото досъдебно производство, тъй като са превишили правомощията си - СГП е компетентната прокуратура по разследвания на магистрати.

В протокола Иван Гешев отговоря на различни въпроси в повечето случаи уклончиво и често не си спомня в конкретика неща. Например не си спомня да е посещавал заведението "Осемте джуджета", но със сигурност си спомня, че не го е посещавал, след като е заел поста на главен прокурор. Едновременно с това Гешев твърди, че други "административни ръководители в прокуратурата, техни заместници и други високопоставени лица" са посещавали доста по-често не само ресторанта на Петьо Петров, но и неговия дом. Изказва и подозрения, че те са носили "документи от СГП".

"За разлика от резкия език на изказванията му като политическо лице, пред прокурора и следователя Гешев говори доста обрано, с витиеватите и иронични изрази, характерни за краткия му мандат като главен прокурор, които едновременно носят внушения, но и гарантират юридическа неуязвимост", коментират от екипа на АКФ.

Две са конкретните имена на магистрати, за които в конкретика говори Гешев - градския прокурор Илиана Кирилова и заместника ѝ Божидара Ганева. Гешев споменава и административния ръководител на СРП Невена Зартова, но разговорите и професионалните отношения с нея остават неясни и замъглени по спомени.

Шефката на СГП отказа да отговаря на депутатите за Нотариуса

Шефката на СГП отказа да отговаря на депутатите за Нотариуса

И препоръча на Никола Минчев взаимно да се избягват

Силно впечатление прави обаче заявлението от протокола, че при изземването на производството от СРП към СГП е имало "притеснения" от "някакви твърдения". Според Гешев Кирилова и Ганева много държали делото да се приеме по компетентност от СГП, на което той им казал да се разберат с ръководителя на СРП Невена Зартова и "да не го занимават с глупости".

СГП в действителност поема по компетентност досъдебно производство 26636/23 г. на СРП, което, както е вече публично известно, съдържа свидетелски показания, свързващи Кирилова и Ганева с "Осемте джуджета", както и множество информационни носители и документи с неизвестно съдържание. Какво се е случило при това изземване Гешев обаче не помнел.

Иван Гешев отрича да е давал каквито и да е указания по конкретни дела и заявява убеждение, че това не се прави и към настоящия момент в СГП. Всички въпроси за каквото и да е нерегламентирано негово или на СРП поведение по делото бившият главен прокурор контрира с препращане към поведение на СГП.

От всичко това "с голяма степен на вероятност" можем да заключим, че Гешев, макар и да се стреми да не казва нищо особено конкретно, индиректно прави внушението, че административни ръководители в прокуратурата (особено такива от СГП) и "други високопоставени лица" са били много по-близки до Петьо Еврото от него самия, каквато известна близост всъщност той също не отрича категорично. Също така на търсената от водещите разпита негова лична заинтересованост от делото на СРП, той противопоставя личната заинтересованост на ръководството на СГП, която отново иронично нарича "служебна".

Иван Гешев счита за несериозно да отговоря на въпроси за медийни публикации.

Гешев отрича да е указвал да се започне разследване по Пепи Еврото, най-малкото защото това би било състав на престъпление, не изключва да е обсъждал със Зартова разследването, но така или иначе ежедневно провеждали такива разговори с административните ръководители на софийските прокуратури. Отрича да е водил свидетели, както и да е давал устни разпореждания. Не изключва да е коментирал досъдебното производство, тъй като смята и че това е единственият начин да се постигнат цели за защита интересите на гражданите.

Също впечатление прави заявлението на Иван Гешев, че разбира много добре същността на делото, по което е разпитван. "Ако делото се води, че някой е увредил лицето Петьо Петров и неговите права, съдейки по въпросите Ви, смятам, че е забавно от юридическа гледна точка."

Първата част на разпита е посветена и на записа на разговора му с прокурора от ВСС Стоев, който той сам пусна на брифинг преди да подаде оставката си. Гешев обаче отрича да е правил записа и да знае кой го е правил, като изказва подозрение, че са сложени в двора му подслушвателни устройства.

Пет чувала с документи са иззети от имоти на Пепи Еврото, разкри АКФ

Пет чувала с документи са иззети от имоти на Пепи Еврото, разкри АКФ

Открити са още лаптопи, телефон, дискета, тефтери, десетки компактдискове, десетки аудио- и видеокасети