С призива да извикаме с цяло сърце „Да живее България”, президентът Росен Плевнелиев поздрави събралите се хиляди граждани на тържествената проверка-заря по повод националния празник на България пред паметника на Цар Освободител.

В словото си президентът Плевнелиев призова: „С гордост да си спомним за онези хиляди наши предци от българското опълчение, които с подвига си показаха на света, че след 500 години чужда власт, българинът е заслужил своята национална свобода”.

„Българският народ посрещна решаващите дни на своето освобождение готов и непоколебим”, подчерта президентът.

Държавният глава отбеляза, че „ние, свободните българи”, не просто отбелязваме успешния завършек на Руско-турската освободителна война. Днес, по думите му, почитаме героичната саможертва на всички онези многобройни националности, дали своя принос за българската свобода.

Да се закълнем да не подменяме историята, призова Попова от Шипка

Да се закълнем да не подменяме историята, призова Попова от Шипка

Призова и за клетва за единение на народа

Скланяме глави с признателност пред саможертвата на хилядите руснаци, финландци, румънци, белоруси, украинци, арменци, грузинци, поляци, литовци, латвийци, естонци, сърби и черногорци, участвали във войната, изброи всички нации Плевнелиев...

Той се позова на „Под игото“ от Вазов в коментара си, че свободата не сме я получили даром.

Патриархът на българската литература Иван Вазов пише за онази „дълга върволица от предтечи-сеятели“ на духовната нива на България. Благодарение на тяхното дело българският народ посрещна решаващите дни на своето Освобождение готов и непоколебим, заяви президентът и продължи с цитатите:

„Нека вместо нас говорят думите на съвременниците, на онези, които с очите си видяха подвига на нашите предци: „Прииждат... гладни, облечени в парцали, много често осакатени страдалци и първата им дума, първата им молба не е за хляб, а за оръжие.“

Росен Плевнелиев се върна в съвременността, констатирайки, че кризи е имало и ще има. Хуманизмът, върховенството на закона и споделените ценности са верният път за достойното справяне с тях. Днес няма народ и държава, която може да се справи сама с глобалните кризи и предизвикателства.

Отбелязвайки, че преди близо 140 години българите сме получили широка международна подкрепа в своята борба, той подчерта, че сега ние на свой ред не можем да останем безгласни, когато други народи стават жертва на агресия.

Не бива да си затваряме очите, когато един или друг политик се опитва да наложи националния егоизъм пред солидарността и общите решения, заяви Плевнелиев, без да конкретизира и да дава примери.

В заключение той се обърна към българите с думите: „Скъпи сънародници, кризи е имало и ще има. Но българите сме народ със самочувствие. И нека да извикаме: Да живее България”.

Всичко това държавният глава припомни по-късно в словото си на традиционния прием на държавния глава по случай Националния празник на България. И тази година президентът събра посланици, министри, депутати, интелектуалци на приема си в Централния военен клуб. 

Там той заговори и за Европа, като изтъкна, че още преди своето освобождение водачите на народа са разбрали, че трябва да вървим редом с най-прогресивните и демократични за времето си нации. "Тогава нашите възрожденци, следвайки своите дълбоки проевропейски убеждения, начертаха посоката, в която се стремим да вървим и днес - Повече демокрация, повече справедливост, равенство и толерантност", каза президентът и призна, че е горд, че е президент на нация, чиито национални герои, кумири, патриоти са дали идеала, и посоката за достойното място на България в обществото на европейските народи.

Тържествената заря по случай 138-годишнината от Освобождението на България изправи рамо до рамо патриарха Неофит, премиера Бойко Борисов, президента Росен Плевнелиев, председателя на Народното събрание Цецка Цачева, министри, депутати, посланици, кмета на София Йорданка Фандъкова, които сведоха глави в памет на загиналите българи за Освобождението на България.

Хиляди столичани дойдоха заедно със семействата си да видят тържествената заря, която всяка година озарява небето над София по случай освобождението на България.

Държавните мъже и жени, караулът и всички граждани паднаха на колене за едноминутно мълчание в памет на загиналите.