Това призова д-р Исмаил Сарагeлдин, основател и директор на библиотека "Александрина" по време на церемония, на която получи от Росен Плевнелиев Почетен знак на президента на Република България.

На официалната церемония в Гербова зала д-р Сарагелдин призна, че е дълбоко развълнуван от жеста и че за него е чест и удоволствие да е в България.

"Г-н президент, вие давате изключително важен пример. Днес живеем в изключително трудни времена. Времена, в които хората са решили да се поляризират, времена, в които екстремистите са на всяка крачка и те не само унищожават обществата, където се появяват, но и хвърлят дългата сянка на тероризма върху всички цивилизовани народи по света", посочи д-р Сарагелдин.

По думите му, не трябва да се забравя, че защитаването на омразата, дори и на бойното поле, означава, че тя прониква и в съзнанието на хората. "Тези ужасни идеи, които ни внушават, че съществува сблъсък на цивилизациите, трябва да бъдат победени", заяви хуманитаристът. "Ангажиментът към ценностите е ангажимент на целия ми живот. Онова, което е изключително, е примери на цели държави и политически лидери, които поемат факела на тези ценности, които хвърлят мостове между Изтока и Запада", заяви д-р Сарагелдин.

Той отбеляза още, че Европа е изправена пред изключително големи предизвикателства. САЩ също преживяват труден момент. В цял свят - от Китай до Източна Европа, Украйна, Близкия изток, Либия, Сирия, Ирак - унищожението е навсякъде. "Има потребност от мъдро ръководство навсякъде", отбеляза д-р Исмаил Сарагелдин.

В тържественото си слово Росен Плевнелиев отбеляза, че д-р Сарагелдин е космополитна личност с впечатляваща биография, за която много може да се каже, но събрано с две думи те звучат така - "мъдрост и човеколюбие".

Възпитаник на университета в Кайро и впоследствие получил докторска и магистърска степен по регионално развитие в Харвард, д-р Сарагелдин е бил и вицепрезидент на Световната банка, председател на Международния център за селскостопанско развитие, както и основател и председател на глобалното партньорство по водите. Той е съветник на министър-председателя на Египет.

По думите на президента, д-р Исмаил Сарагелдин е един от най-влиятелните интелектуалци в глобалния свят. "Той е влязъл в не една статистика и не една класация на реномирани световни институции, медии за един от стоте най-влиятелни интелектуалци на планетата. Той има идеи с глобален мащаб, неговите научни достижения са наистина забележителни по обхват. Той е автор на над 100 книги в различни области на човешкото познание, почтен доктор на 34 университета", отбеляза Плевнелиев.

Държавният глава изтъкна още, че д-р Сарагелдин е основател и директор на библиотека "Александрина". Тя е възроденият наследник на знаменитата царска библиотека в Александрия, съградена от Александър Велики преди повече от 2300 години, ключово средище на огромни количества акумулирано човешко познание, културно многообразие, символ на толерантността и разбирателството между народите. "Прекрасно е, че той е и голям приятел на България и на българския народ", каза още Росен Плевнелиев.

Президентът не пропусна да отбележи и ползотворното сътрудничество между различни университетски и библиотечни центрове в България с библиотека "Александрина". По думите му, д-р Сарагелдин е пример за всички онези качества, които трябва да притежава един голям хуманист, един истински създател, човек, който е посветил голяма част от живота си на неуморната работа да пази, да съхранява и да популяризира ценното и непреходното в човешката история.

Държавният глава припомни думите на д-р Сарагелдин: "Когато данните са организирани, се превръщат в информация, когато информацията е обяснена, се превръща в познание, но това, от което хората най-много имат нужда е мъдрост".