"Аз няма да пусна този закон в зала, докато всички не седнем на една маса и не обсъдим кое е правилното за бъдещето и развитието на обществените медии. Да правиш закон в тъмното и против медиите, това не е закон. Един закон трябва да обслужва основно хората, които работят в тези звена".

Това заяви пред БНР Вежди Рашидов, председател на комисията по културата и медиите в парламента.

Според него досега е било пропуск това, че не е имало по-широко обществено обсъждане на предстоящите промени в Закона за радиото и телевизията.

Шефът на БНР готов да бъде изслушан в НС, ако го поканят

Шефът на БНР готов да бъде изслушан в НС, ако го поканят

Балтаков все още не бил получил покана

"Това, което казва г-н Андон Балтаков е правилно. Подкрепял съм това, че когато един човек трябва да управлява една институция, той трябва да има възможността и правата да състави екип, чрез който той да носи отговорност. Против съм това да не се знае кой ще носи отговорността, когато няма свободата да управлява", подчерта Рашидов.

На въпрос защо е отпаднал текстът, свързан с начина на управление на медиите, Рашидов поясни, че когато един човек иска отговорност от друг човек, трябва да знае докъде е пуснат да носи тази отговорност.

По думите му трябва да се даде на професионалистите възможността да се самоуправляват. Когато не е добро, ще има органи, които да търсят отговорност от тези хора. Как ще търсим отговорност на този човек, като ограничаваме правомощията му, запита той.