Държавният глава Румен Радев е напомнил на френският президент Емануел Макрон, че както България, така и РСМ са приели предложената именно в рамките на Френското председателство на Съвета на ЕС преговорна рамка, а вписването на българите в конституцията на РСМ е задължителна стъпка преди началото на преговорния процес. Това е станало по време на среща на президентите в Брюксел, провела се в рамките на извънредното зседание на Съвета на ЕС.

Институциите в РСМ трябва да докажат с резултати, че наистина се стремят към европейска интеграция, е настоял Радев пред Макрон.

"Наблюдаваме отсъствие на политическа воля за реформи и промяна на конституцията, а вместо това в страната се води поредната антибългарска кампания", е посочил Румен Радев и е изброил престъпленията от омраза в последните месеци - палеж и стрелба срещу български културни клубове, както и насилие над македонски българи. Това буди въпроси за ролята и отговорността на институциите в страната, подчертава президентът Радев.

Румен Радев: РСМ е в състояние на вето - докато не впише българите в Конституцията си, няма ЕС

Румен Радев: РСМ е в състояние на вето - докато не впише българите в Конституцията си, няма ЕС

Президентът ще повдигне въпроса пред европейските лидери

Двамата президенти са отбелязали доброто партньорство между България и Франция в енергетиката, както и перспективите за неговото последващо развитие. По време на срещата българският държавен глава е изразил и интереса на страната ни да придобие изтребители на лизинг от своите съюзници като временно решение за осигуряване на защитата на българското въздушно пространство до получаването на ескадрилата F-16.

Присъединяването на България към Шенген и възможните подходи за постигане на това, също са били акцент на срещата.

Снимка 605897

Източник: пресцентър Президентство