"Очевадно Република Северна Македония не е готова да влезе в Европейския съюз." Това заяви пред News.bg историкът проф. Пламен Павлов по темата за напрежение по оста Република Северна Македония - България заради почитането на годишнина от рождението на Гоце Делчев.

По думите му РСМ няма и намерение да бъде готова да се присъедини към ЕС. Основна грешка на политиците и отчасти на журналистиката е, че се открива антибългаризмът на македонската политика в конкретни случаи, когато се стигне до голяма ескалация между двете държави. Антибългаризмът никога не е преставал да бъде движеща сила, особено преди избори в РСМ или пък при нестабилна ситуация, се засилва, посочи проф. Павлов.

Външно не планира ответни действия на „постановката“ на Скопие

Външно не планира ответни действия на „постановката“ на Скопие

Няма информация за черни списъци на българи, които да не бъдат допускани до македонска територия

Според него е обидно, че ВМРО-ДПМНЕ използват абревиатурата на вътрешната македонска революционна организация, която е символ на българската борба и подтиснатите хора в Македония. Тези лицемерни уверения за добросъседство, за приятелство и за развитие на връзките са бойкотирани на 100% от македонска страна, изтъкна историкът, който вижда висша форма на лицемерие от страна на РСМ.

"Там се пази едно статукво, което още преди години се говореше, че Македония няма да влезе в ЕС преди Сърбия, очевидно с патерицата и помощта на Москва", коментира проф. Павлов.

Според него не е нужно да се налага вето на РСМ и да се стига до екстремни форми от българска страна, което е много примамливо от чисто психологическа гледна точка. При нашата несистемна политика, то много често се връща като бумеранг върху нас, посочи проф. Павлов.

Пендаровски отчита все по-лоши отношения между България и РСМ

Пендаровски отчита все по-лоши отношения между България и РСМ

Македонският президент търси българин с отказан достъп до страната, но без провокатори

"България трябва да увери Северна Македония, че ще бъдем абсолютно твърди и безкомпромисни на фона на спазването на двустранните споразумения. С това, което видяхме на 4 февруари, са нарушени всички клаузи на Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество. Никой не може да забрани на един човек - независимо дали е българин, от Аржентина или от другия край на света, да дойде да се поклони на един национален герои. Това на какво прилича", ядоса се проф. Пламен Павлов.

Той бе категоричен, че България не е трябвало да допуска външнополитически ескалации на напрежението от страна на РСМ и да сезира Европейския съд по правата на човека в Страсбург. В момента ние водим една несистемна и непоследователна политика, а се иска системна, настойчива, продължителна и ясно центрирана позиция, от която да няма никакво отстъпление, настоя историкът.

Той е на мнение, че служебният вътрешен министър Иван Демерджиев трябвало да напусне срещата със северномакедонските лидери на фона на всичко случило се на българо-македонската граница, а не да стои в унизителна ситуация - нито като неканен, нито като негонен. За тази ексцесии, които станаха на 4 февруари, трябва да има твърда българска позиция. Не само да пращаме и да помагаме на наши сънародници македонски българи да отидат в Брюксел, а самият Брюксел да отиде при тях и да види как се държат с хората, настоя проф. Павлов.

Външно към РСМ: Думите се разминават с делата

Външно към РСМ: Думите се разминават с делата

Има насилие от граничари, задържаните българи ще бъдат съдени по бърза процедура

В РСМ има българско мнозинство и това, ако се говори от македонска страна, че ги обижда и им руши идентичността, е пълна глупост, посочи той. Ако в крайна сметка, след като в македонската конституция има подобни текстове, българите трябва да са държавнотворен народ, независимо какъв процент от населението са. В РСМ можеш да бъдеш албанец, сърбин, турчин, но не и българин, а това е нетърпимо и е дискриминация, подчерта проф. Павлов.

Той добави, че България няма как да изостави РСМ като крайна мярка, защото я възприемаме като част от нас. Трябва да навлезем много по-мощно в самата действителност в РСМ. Ние сме водещата страна в случая и от това РСМ само може да спечели. В случая от едно сближение и сътрудничество не губи никой, а от ситуацията в момента губи само РСМ. Сега е крайно време тамошните политици и общество да го проумее, категоричен бе проф. Павлов.

РСМ раздава парични награди на полицаите си, охранявали честванията за Гоце Делчев

РСМ раздава парични награди на полицаите си, охранявали честванията за Гоце Делчев

Те ще получат надбавка за трудов успех в размер на 10% от заплатите си