Няма да прекъснем диалога с Република Северна Македония, тъй като България е показала и доказала, че е изцяло позитивна. Но трябва да има взаимност на отношенията. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев в коментар пред журналисти за ситуацията на българо-македонската граница от изминалите дни и повишеното напрежение между двете страни в последните седмици. За честването на Гоце Делчев в петък и събота много българи бяха спрени да влязат в РСМ, някои се оплакаха и побой. Също така внезапно възникна "технически проблем" на вход на ГКПП-та, за което и вътрешния министър Демерджиев обяви, че дарява на РСМ три генератора.

Гълъб Донев е възложил на всички институции, които имат отношение към проблемите, да му предоставят цялата информация и да направят анализ на ситуацията. Едва след това ще се прецени какви действия ще бъдат предприети. Премиерът обясни, че трябва да се прецени дали говорим само за нарушение на човешките права, или и на други документи, включително и на тези за работата на консулските служби.

Пендаровски отчита все по-лоши отношения между България и РСМ

Пендаровски отчита все по-лоши отношения между България и РСМ

Македонският президент търси българин с отказан достъп до страната, но без провокатори

Донев е разочарован от реакциите на македонските власти и разминаването между думи и дела, които не отговарят на заявките, че РСМ се стреми към членство в ЕС.

България никога не е била заплаха за националната сигурност на РСМ, заяви Гълъб Донев и припомни реакцията на Българската държава през 90-те години, когато се разпадна Югославската федерация - България първа призна Северна Македония, както и първа й предостави военно оборудване. Премиерът няма информация и отделни българи да са заплаха за сигурността на Северна Македония. 

Запитан дали смята всичко случило се за провокация, Гълъб Донев заяви: "Нека го кажем така - грешки и слабости на растежа".

Петър Стоянов: Нямаме цялостна политика към Северна Македония, да успокоим тона

Петър Стоянов: Нямаме цялостна политика към Северна Македония, да успокоим тона

Той не вижда защо македонец да каже, че е българин, като у нас не може да се сформира правителство