Добрата новина е, че не се разделят Северна Македония и Албания на този етап така, както има желание от някои от държави-членки на Европейския съюз. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред журналисти след участието и в Комисията по външни работи.

Захариева посочи, че всички държави, дори и тези, които са били скептични към разширяването на Европейския съюз в посока Западните Балкани, са подкрепили европейската перспективата на страните. По думите й всички български искания били отразени в проекта на решение и заключение на Съвета.

Захариева посочи, че решението е не по-късно от октомври месец съветът да се върне към обсъждане на тази тема.

Преговорите не са края на процеса, имало още реформи да се извършат от двете държави, но позицията на България е силно за подкрепа за разширяване на Европейския съюз към страните от Западните Балкани, поясни вицепремиерът.

ЕС отложи решението си за Северна Македония и Албания за октомври

ЕС отложи решението си за Северна Македония и Албания за октомври

Заради ограниченото време и важността на въпроса Съветът ще се опита да приеме решение възможно най-скоро и не по-късно от октомври 2019 г.

"Решенията не са перфектни, това беше възможното, но мисля, че има голяма вероятност октомври месец такова решение да се вземе", допълни Захариева. Тя не е сигурна обаче дали решение за започване на преговори може да се вземе и за двете държави. Според нея обаче самото отлагане на решението дава възможност да се работи Албания и Северна Македония да продължат да вървят заедно.

Захариева допълни, че трябва да се убедят и всички държави, които са все още скептични към процеса на присъединяването на Албания в Европейския съюз. "Българската позиция е, че подкрепя Северна Македония и Албания да започнат преговори за присъединяването им към Европейския съюз", повтори Захариева.

Според нея ще бъде историческа грешка, ако не започнат преговорите за процеса по присъединяването на Северна Македония и Албания към ЕС през настоящата година.

Северна Македония притеснена за еврочленството си

Северна Македония притеснена за еврочленството си

Не приемат тези, че българите и македонците са едни и същи хора, живеещи в две страни

Припомняме, вчера Европейският съюз отложи решението за започване на преговори за еврочленство със Северна Македония и Албания за октомври месец. В съобщението след срещата на министрите по европейските въпроси на страните членки се отбелязва, че приветстват Преспанското споразумение с Гърция и договора с България за добросъседските отношения, също вземат под внимание препоръката на Европейската комисия за започване на преговори за присъединяване към ЕС на базата на положителната оценка на прогреса и изпълнените условия от страна на Скопие. Но се подчертава, че заради ограниченото време и важността на въпроса Съветът ще се опита да приеме решение възможно най-скоро и не по-късно от октомври 2019 г.

В текста също се казва, че се отлага решението за Албания за същия период - до октомври тази година.

С анекс Сидеров тушира нови поводи за спорове с Македония

С анекс Сидеров тушира нови поводи за спорове с Македония

Исторически личности и събития се обявяват за общи само с решение на комисията