Ние не искаме напрежение между София и Скопие. Искаме добро сътрудничество и икономическо общуване. Това заяви лидерът на партия "Атака" Волен Сидеров по повод внасянето на проект за решение да се изготви Анекс към договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Северна Македония.

Сидеров подчерта, че неговата партия са защитници на тезата: един народ - две държави. По думите му необходимостта от този анекс е ясна.

Според него темите от последните дни за личността на Гоце Делчев и за Илинденско-Преображенското въстание са внесли напрежение между двете страни.

Като най-важното от Анекса Сидеров открои, че исторически личности и събития се обявяват за общи само с решение на комисията. По думите му след това се внася забрана тези личности да бъдат употребявани, от която и да е от двете страни без общо съгласие. 

Проф. Топалов: Парадокс е спорът за произхода на Гоце Делчев

Проф. Топалов: Парадокс е спорът за произхода на Гоце Делчев

За Владимир Перев причините за отношението към България трябва да се търсят в София

По този начин предотвратяваме бъдещи поводи за напрежение, употреба на исторически събития и личности от страна на македонски политици или общественици. Показваме, че нещата трябва да се вършат на дела, а не на приказки или по телевизионни студиа, подчерта Сидеров.

Той е категоричен, че всички парламентарни групи трябва да изразят мнението си, защото става дума за националното ни достойнство.

Трябва да запазим паметта и историята си и да не позволяваме с тях да се спекулира, изтъкна лидерът на "Атака".

Сидеров отбеляза, че сега имаме условията Северна Македония да не може да откаже да се напише този анекс, защото очакват нашето одобрение за ЕС. Това е условието - подписвайте анекса, ние ви подкрепяме за ЕС, заяви Сидеров.

В противен случай щели да се появяват нови поводи за напрежение и спорове.

Лидерът на "Атака" подчерта, че очакват подкрепа от коалиционните си партньори.

По отношение на партийните субсидии Сидеров заяви, че отдавна са се произнесли по този въпрос с предложение субсидията да бъде 0 лв. с условието кампаниите да не бъдат платени.

Той е категоричен, че само по този начин партиите ще могат да предлагат своите идеи.

Сидеров уточни, че според Конституцията гражданите изразяват своите политически идеи чрез партиите.

Според него и в момента има много ясна отчетност на партиите.

Харчовете на партиите са много по-малко, отколкото една национална медия, която е на държавна издръжка, допълни още Сидеров.