Воденото информационно дело „Галерия" се отклонява от първоначално поставените цели.

Това признава ръководството на ДАНС в изявление, разпратено до медиите.

С него Държавната агенция за национална сигурност се присъединява към изводите на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред

Събирана е информация за лица, фирми и медии, която трудно би могла да се съотнесе към предмета на делото.

Проверявана е фирмената регистрация на журналисти и издатели, искани са (повечето случаи немотивирано) разпечатки на телефонните им номера, както и разпечатки на телефонните номера на депутати, се посочва в изявлението.  

Не са проверявани служители на ДАНС, (с едно единствено изключение), които по закон единствено носят отговорност за защита на класифицирана информация.

Не е правен и не е докладван анализ на прилаганите СРС на всеки 15 дни.

ИД „Галерия" не е водена съгласно вътрешно-нормативните актове на председателя за оперативния отчет.

По ИД „Галерия" са приложени законно СРС спрямо 1 журналист.

Припомняме, в разгара на скандала с подслушването на депутати и журналисти, от ДАНС, също в изявление посочиха, че - по силата на закона - и при наличие на съмнения и неясноти извършва дейности по установяване действителната собственост на български медии - електронни и печатни, с оглед гарантиране на националната сигурност.

След като се запознава с цялото събрано до момента дело, председателят на ДАНС разпорежда „незабавна проверка за основанията и какви действия са предприети от Д"СДАНС", както и комплексна проверка на Д"СДАНС" за периода от 01.06.2008 г., продължава още изявлението от днес от ДАНС.  

Във връзка с комплексната проверка са ограничени правомощията на г-н Владимир Писанчев, директор на Дирекция „Сигурност на ДАНС", припомнят от агенцията.

Ръководството на ДАНС е убедено, че в работата на агенцията трябва да се налагат всички европейски добри практики на работа.

То ясно съзнава колко тежки са последиците за доброто име на агенцията, което тя тепърва налага с работата на всички свои служители.

 Целите, които са поставени, не са постигнати.

ДАНС предостави цялото дело на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред като уважение към Народното събрание и като потвърждение на нашата убеденост, че разузнавателните служби трябва да подлежат на парламентарен контрол.

Ръководството на ДАНС има разбиране и е готово да декласифицира ИД „Галерия" и да предостави пълен или частичен достъп до него по Закона за достъп до обществената информация.

В същото време ДАНС няма да спре да изпълнява своите законови задължения, по действия на лица, без оглед на професия, които заплашват националната сигурност и държавността в страната, уверяват още от службата.

В момента тече пресконференция в Държавната агенция по национална сигурност, на която се очаква да бъдат дадени подробности и аргументация около отстраняването на зам-директора на службата Иван Драшков вчера от Министерски съвет.