Само наличието на здравна информационна система от нашата програма не е изпълнено. Ето за това признавам, че не успяхме да изпълним. Това каза пред БиТиВи председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова, която е и председател на ПГ на ГЕРБ.

Да, не успяхме и не вярвам да можем да се справим до края на мандата. Останалото е изпълнено, каза тя. Сега не е моментът да говорим за реформи, можем да се връщаме назад и да говорим за много неизпълнени неща, но, ако имахме здравна информационна система, щяхме да избегнем много от проблемите.

Според нея отсъстващата здравна информационна система е причината пациенти да се тълпят пред лекарските кабинети за рецепти, да бъдат консултирани по телефона и да няма електронни направления. Не успяхме да реализираме нещо, което получи законова регламентация преди 3 г. на практика не се състоя, каза Дариткова.

Тя е против локдаун, какъвто има вече в голяма част от европейските страни. Направихме тотално затваряне в началото на епидемията. Видяхме, че по този начин не може да бъде категорично и окончателно спряно разпространението на вируса, отбеляза тя.

Мерките могат да се засилят, когато болниците започнат да се задъхват, което още не се е случило, смята Дариткова без да споменава случая с двама починали пациенти на стълбището на пловдивска болница.

Дариткова призова всички да спазват мерките, да не се изтъкват само негативните примери, а медиците от личните лекари до реанимационните екипи, да си поемат отговорността.

Според нея е важно да се прецизират индикациите за хоспитализация, защото не е нужно всеки пациент с коронавирус пък бил той и с пневмония, да се настанява в лечебно заведение. Председателят на здравната комисия побърза да подчертае, че това няма общо с предложените от нея промени в Закона за здравето, според които вече COVID-19 няма да бъде основание за хоспитализация по същия начин, по който е посочено, например, за чумата.

Д-р Дариткова обясни, че в случая става дума за текст за карантинните мерки и се аргументира с факта, че голям процент от болните така или иначе се лекуват вкъщи.

Относно невъзможността на депутатите да съберат кворум без онлайн включване, тя очаква да се произнесе Конституционният съд. Приехме решение на парламента да се зачитат дистанционните гласове, каза Дариткова. Много общински съвети и Министерски съвет заседават по този начин. Ние нямаме друга възможност, след като колегите от БСП и ДПС отказват да се регистрират. Ние нямаме друга възможност. По думите ѝ без тази мярка, например, няма как да бъде приет бюджетът на страната за 2021 г.