БСП също са готови за избори на 28 март 2021 г.. Депутатът от БСП Иван Ченчев заяви в студиото на БНТ, че към момента по-важни са парламентарните избори, а не "капанът", както определи той темата за това дали БСП ще подкрепи президента за втори мандат.

Кой диктува на президента датата за изборите, пита Борисов

Кой диктува на президента датата за изборите, пита Борисов

Много нечистоплътно е да искаш от медицинските специалисти прогноза

Ченчев коментира, че демокрацията е крехко нещо, но не се прави само в политиката и институциите. Проблемът с доверието е много сериозен, посочи Ченчев, който е на мнение, че няма доверие в избирателния процес в страната. Извънпарламентарните и парламентарните партии трябва да гарантират честността на вота, настоя Ченчев. Независимо коя ще бъде датата на изборите, те трябва да бъдат честни, каза още червеният депутат, според когото президентът направил "един стрес тест" на институциите с неофициалното обявяване на датата на изборите - 28 март.

"Нямаме претенция за датата на изборите. Важното е те да бъдат честни и да са съобразени с епидемичната обстановка, за да се запази здравето на българските граждани", отговори той на въпроса за предпочитаната от БСП дата за парламентарните избори.

Ченчев призова всички партии - и парламентарно представените, и партиите извън парламента, да гарантират честността на предстоящия вот и подчерта, че това е работа и на партиите.

И БСП започва разговори за честността на изборите

И БСП започва разговори за честността на изборите

Кани извънпарламентарните партии

Той напомни, че БСП преди броени дни инициира разговори с извънпарламентарни партии за гарантиране честността на изборите.

"Свикнахме с тази мантра управляващите да плашат хората, че няма да има работещ парламент. Има законен срок, в който могат да се проведат изборите - той е 2 месеца. Няма нужда управляващите от ГЕРБ да плашат хората - има си Конституция и там всичко е записано", заяви Иван Ченчев.

Цялата отговорност на изборите пада върху кметовете според Радев

Цялата отговорност на изборите пада върху кметовете според Радев

По думите му притесненията са за намиране на хора за съставяне на СИК

Припомняме, на 7 декември 2020 г. президентът Румен Радев призова изборите да се проведат в срок и спомена датата 28 март.

На 5 януари 2021 г. президентът започна консултации със здравните власти как да се проведат избори по време на пандемия от коронавирус.

На 6 януари премиерът заяви, че датата за изборите вече е решена - 28 март, съотвено казана дума, хвърлен камък.

Преди това председателят на парламента Цвета Караянчева каза, че иска да знае на кого датата 28 март не отърва.