Със скандал общинските съветници от групата на "БСП за България" напуснаха заседанието на Столични общински съвет, несъгласни с начина по който от ГЕРБ, съобщиха от левицата.

Те решиха да направят промени в състава на постоянните комисии. От управляващата партия ГЕРБ се опитаха да увеличат броя на членовете на Комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика, в която до момента нямаха мнозинство. В тази комисия трябва да се разглеждат одобряване на подробни устройствени планове (ПУП), застрояване, зелени площи и др.

Промяната се налага, след като Волен Сидеров напусна Столичния общински съвет. На негово място беше избран арх. Румен Русев от "Атака".

Волен Сидеров вече не е общински съветник

Волен Сидеров вече не е общински съветник

На негово място влиза Румен Русев, наследил Десислава Иванчева на кметския стол

"Няма да участваме в този фарс. Без нужното обсъждане от ГЕРБ се опитват тихомълком да превземат Комисията по архитектура", заяви председателят на БСП - София Калоян Паргов.

Според независимия съветник Борис Бонев съветниците от ГЕРБ извършиха пуч в София. Той призова съветниците от опозицията да бойкотират Столичния общински съвет (СОС).

По думите му това бе единствената комисия, в която опозицията имаше мнозинство като гарант, че криминални проекти за презастрояване на София няма да бъдат одобрявани.

"Но от ГЕРБ превземат и тази последна комисия, погазвайки интересите на софиянци и основните принципи на демокрацията. Квотното разпределение на комисиите беше решено в началото на мандата и ГЕРБ едностранно нарушават договореното", каза Бонев и определи случващото се като пълно безобразие "на подчинените на Фандъкова, които остават верни на своето минало и точно на 9-ти септември извършват превратаджийски действия", категоричен е Борис Бонев.

От "Спаси София" припомнят, че заради обединението на опозицията в тази ключова за развитието на София комисия доведе до спирането на редица вредни за обществото и града проекти, зад които прозират очевидни лобистки интереси.

Спаси София: Фандъкова да си ходи от общината, след като унищожи и Софияплан

Спаси София: Фандъкова да си ходи от общината, след като унищожи и Софияплан

Борис Бонев: На нея все друг ѝ е виновен

"Заедно с колегите от ДБ и БСП спряхме редица доклади, водещи до презастрояване и кражба на общински терени, е това е явно твърде голяма болка за ГЕРБ. Овладяването на комисията по архитектура го тълкувам като нищо по-малко от преврат и опит да се прокарат всички договорени лобистки проекти, за които вероятно са обещани тлъсти комисионни", каза Бонев.

Градските активисти са убедени, че новата и променена конфигурация в комисията вече ще допусне лобисткия проект за метро до ИКЕА, случайно обслужващ огромни комплекси на неслучайни хора, ще допусне огромните жилищни комплекси до гробищата в Бакърена фабрика, ще допуска подробни устройствени планове с максимално застрояване и нула обществена инфраструктура, за да създаде нови и нови проблеми и да превърне окончателно кварталите на София в бетонни гета.

Не всеки мол има нужда от метро, заявяват от "Спаси София"

Не всеки мол има нужда от метро, заявяват от "Спаси София"

Те призовават гражданите да изразят своята позиция

От гражданската организация призовават всички опозиционни сили на общи действия в интерес на София и софиянци, обвинявайки, че мафията не се отказва. Крайно време е за обединени и решителни действия на цялата опозиция в СОС, каза Бонев.

Той призова колегите си от "Демократична България" и от БСП на бойкот на Общинския съвет до отмяна на днешното решение и определиха поведението на колегите си от герб като мутренско.

"София не може да бъде управлявана еднолично като мафиотски клан! Ако не искаме любимия ни град съвсем да затъне в мрежата на лобизма в следващите години, на този агресивен ход на ГЕРБ трябва да отговорим с обединение и непримиримост. Очаквам отговорно поведение от всеки мой колега общински съветник от тези две партии", пише Борис Бонев.

И групата на "Демократична България" напусна сесията на Столичния общински съвет, стана ясно малко по-късно. Те реагираха на опита на мнозинството на ГЕРБ/СДС, ВМРО и "Атака" се опитаха да овладеят и последната комисия извън техен контрол, съобщиха от ДБ.

При гласуването на последната точка от дневния ред коалицията на четирите партии вкара втори представител на "Атака" в Комисията по територията, архитектурата и жилищната политика. Това е единствената комисия, в която след първоначалното разпределение на местата в СОС те нямаха мнозинство, обясняват демократите.

Тези действия идват само два месеца, след като мнозинството в СОС отказа да попълни ключови комисии с представители на "Демократична България" и така наруши предварително установения квотен принцип. Все още мнозинството не допуска Тома Белев до комисията по транспорта, а Борис Милчев до комисията по архитектура и жилищна политика, припомнят от ДБ и акцентират, че подобно решение е навръх 9 септември.

"Гражданите на София настояват корупцията и неефективните решения да си отидат. Да си отидат нефункциониращите проекти за милиони левове. Да се осигурят нормални социални услуги, като детска градина за всяко дете. Да бъде създадена нормална среда за живот. Вместо това получават окопаване и задушаване на гласа на демокрацията", се казва в декларацията.

В Декларация на групата на "Демократична България" в СОС пише, че ГЕРБ/СДС и "Патриоти за София" (ВМРО и "Атака") в Столичния общински съвет от 2019 г. осигуряват комфорта на кмета Йорданка Фандъкова и администрацията, се опита да завземе по срамен начин и последната комисия извън техния обсег на влияние.

"Ние, от "Демократична България", обещахме да не позволяваме и няма да отстъпим в ангажимента си да прекратим 12-годишното мафиотско управление на София. Няма да търпим и добре познатите силови опити да се преиначи вота на избирателите. Ще се борим с всички политически и законни средства да минимизираме щетите, които тази власт ще нанесе в оставащите им 2 години в рамките на този мандат. Змията хапе най-силно, когато знае, че краят е близо", пишат от ДБ.