По-скоро ще се върви към намаляване на правомощията на главния прокурор чрез готвените промени в Конституцията, а не толкова към премахване на самата фигура на обвинител номер едно. Това коментира в кулоарите на Народното събрание съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

"Факт е, че премахването на фигурата на главния прокурор като такава изцяло влиза в напрежение с конституционно решение от 2003 година и някои постановки в него, което също подлежи на тълкуване и т.н. От тази гледна точка това, за което говорим, е обезсилване на тази фигура, т.е. премахване на свързаните с нея властови инструменти, не толкова нейното премахване като такава. Макар че, да, в някакъв идеален свят премахването на фигурата би бил възможен политически компромис", каза Иванов.

Припомняме, че преди седмица след среща между новия правосъден министър Атанас Славов и Делян Пеевски в стаята на ДПС в Народното събрание, Пеевски заяви, че по-скоро ДПС ще склони на предложението на "Демократична България" фигурата на главния прокурор да отпадне въобще като такава при готвените конституционни промени.

Атанас Славов убеди ДПС да се махне фигурата главен прокурор

Атанас Славов убеди ДПС да се махне фигурата главен прокурор

Трябва да има механизъм, който да е независим от временни мнозинства във ВСС

"Аз не казвам, че това е задължително най-доброто решение за прокуратурата. Винаги съм казвал, че известна яснота кой ръководи тази организация трябва да съществува при ясна отговорност. Но при сегашната политическа ситуация най-лесното за постигане съгласие е просто повече да няма такава фигура, за да не се чуди някой от играчите дали има шанс да определи в по-голяма степен от останалите кой ще е следващия главен прокурор", добави лидерът на "градската десница".

ПП/ДБ щели да водят разговори за конституционни промени и с другите партии извън ДПС, но кога и как остава неясно, като Иванов обеща да информира медиите за процеса.

"Нашият проект (за промени в Конституцията) ще го видите в момента, в който завършим консултациите с всички политически сили, защото целта ни не е просто да сложим нещо на масата, а да изградим съгласие. Това, че много политически формации започнаха да твърдят, че те са открили темата за съдебната реформа, го възприемам освен с усмивка, се радвам, че те изведнъж откриха тази тема."

Партиите се събират да бистрят ще премахнат ли фигурата на главния прокурор

Партиите се събират да бистрят ще премахнат ли фигурата на главния прокурор

Да му се ограничат правомощията, или да се премахне изцяло

Припомняме, че в 49-то Народно събрание дори преди да се излъчи редовно правителство, започнаха разговори за съставяне на конституционно мнозинство. Разговорите бяха поведени от ДБ, въпреки че до този момент проект за промяна на конституцията е изложила само ДПС. Още миналата седмица обаче напрежение имаше и покрай излъчването на Делян Пеевски, като представител на ДПС във въпросната комисия.