"Демократична България" поздравява Лаура Кьовеши за нейното блестящо представяне блестящото представяне на публичното изслушване на кандидатите за поста Европейски главен прокурор в Европейския парламент.

В прессъобщение от политическата формация пишат, че Кьовеши заслужава аплодисменти заради убедителните резултати от нейната работа срещу корупцията по високите етажи на властта в Румъния.

За жалост обаче, подкрепата ѝ от двете парламентарни комисии в ЕП, които се произнесоха в нейна полза, дойде без гласовете на българските евродепутати от БСП, ДПС и ГЕРБ, които използвали различни процедурни хватки, за да не участват в този ключов вот, пишат демократите.

Румънската кампания срещу Лаура Кьовеши - автогол?

Румънската кампания срещу Лаура Кьовеши - автогол?

Кьовеши е популярна и в България заради битката си с корупцията...

Според ДБ за разлика от другите двама кандидати, Кьовеши можела да изтъкне, че е постигнала осъдителни присъди за министри, депутати и висши политици и чиновници като е спряла злоупотреби с европейски средства за над 3 милиарда евро.

Прокурорката също така доказала способността си да отстоява върховенството на правото в среда на системна корупция, тежка наследственост от комунистическия тоталитаризъм и силна геополитическа уязвимост. Точно това били аспектите на нейния успех, които я правели идеалния кандидат за поста.

От демократичната коалиция са категорични, и че симпатиите към Кьовеши само се засилват заради мръсната кампания, водена срещу нея от корумпираното социалистическо правителство в Букурещ.

Румъния се закани да блокира кандидатурата на Кьовеши за шеф на европрокуратурата

Румъния се закани да блокира кандидатурата на Кьовеши за шеф на европрокуратурата

ЕС не знае за "извършените от Лаура Кьовеши злоупотреби"

Заради всичко това демократите призовават премиера Борисов да поеме лична отговорност за този политически избор, "като спре да се крие зад администрацията".

Той трябвало да обяви пред българската общественост какви са били инструкциите, дадени от правителството за гласуването в Съвета на ЕС.

Кьовеши получи подкрепата на правната комисия в ЕП

Кьовеши получи подкрепата на правната комисия в ЕП

Председателят на LIBE обяви резултата и тя получава най-много гласове - 26

"Българските граждани са в правото си да знаят дали действително българският посланик в ЕС е получил инструкции да гласува "против" Кьовеши както твърдят авторитетни европейски издания и какви са били мотивите за това", настояват от партията.

ДБ завършват с това, че страната ни има ясен интерес от избора на Кьовеши, която вече не веднъж е доказала способностите си да се бори с с корупцията по високите етажи.

Припомняме, ДБ вече призова българските евродепутати да гласуват твърдо за Кьовеши.

България гласувала против Кьовеши за европейски прокурор

България гласувала против Кьовеши за европейски прокурор

Жан-Франсоа Бонер е получил 50 точки