Водещ кандидат на ПП "Движение България на гражданите" за изборите за Европейски парламент ще бъде председателят на партията Димитър Делчев. Това заяви зам.-председателят Найден Зеленогорски на пресконференция в БТА.

Зеленогорски посочи още, че преговорите за широко дясно обединение за евроизборите ще приключат най-късно до 17 март. В случай че няма подписано споразумение за подобно обединение, ДБГ ще издигне своя дясноцентристка кандидатска листа, като именно Делчев ще я оглави.

Зеленогорски изтъкна, че Делчев е магистър по право в Софийския университет, има диплома по английско и европейско право от Университета в Кеймбридж, бил е народен представител в 43-то Народно събрание и е участвал във важни теми, като изменението на изборното законодателство. През 2017 г. той е избран за председател на партията.

Ако изборите са сега, ГЕРБ води пред БСП с 2,8%

Ако изборите са сега, ГЕРБ води пред БСП с 2,8%

Десните партии имат по-малки шансове за добро представяне, ако се явят поотделно

От своя страна самият Делчев заяви, че е приел номинацията с чувство на отговорност, тъй като за ДБГ като проевропейска и прозападна партия европейските избори са едни от най-важните.

Той посочи, че в рамките на предизборната кампания партията възнамерява да отговори на два въпроса и увери, че ДБГ ще направи всичко възможно да премахне статуквото на България да бъде на последно място в ЕС.

Освен че ще настояват всички български граждани да могат да вадят удостоверения на нотариален акт по интернет и да дишат чист въздух, ДБГ ще поставят и въпроса за ЕС като такъв, посочи Делчев. Вярваме, че членството ни в ЕС е едно от най-хубавите неща, но това не гарантира благоденствие, заяви той и допълни, че двойните стандарти на стоките и храните не бива да съществуват. Европа на две скорости е лошо и за Западна, и за Източна Европа, категоричен бе той.

Дончева: С 8 млн. лева ГЕРБ иска да си осигури кворума в парламента
Обновена

Дончева: С 8 млн. лева ГЕРБ иска да си осигури кворума в парламента

Разграбването на България стана по друг механизъм, обясни лидерът на Движение 21

Делчев беше категоричен, че българският евродепутат трябва да е член от групата на ЕНП, затова от ДБГ са решили, че ще се стремят кандидатът, който те самите ще излъчат, да е част от ЕНП.

По отношение на опростените дългове на мюфтийството Делчев коментира, че очевидно става въпрос за сделка между ГЕРБ и ДПС. Това е поредното потвърждение на отдавна ясната коалиция, заяви той и се обърна задочно към Обединените патриоти с въпроса докога ще стоят в компанията на ДПС и не е ли вече време да излязат от управленската формула, след като отдавна са заявили, че не биха толерирали влизането на ДПС във властта.

Според Делчев данъчната амнистия се прави, когато има икономическа криза, а в България такава в момента нямало. По тази причина това решение целяло разрешаването на кризата за гласовете с ГЕРБ, според Делчев. Той посочи, че управляващата партия е загубила доверието на българските граждани.

50% не гласуват на избори - това е реалната оценка за управлението на ГЕРБ, заяви председателят на ДБГ.

Главното мюфтийство печелело над 30 млн. лв. годишно

Главното мюфтийство печелело над 30 млн. лв. годишно

ДПС си е взело мюфтийството на концесия според началника на кабинета на Недим Генджев

Според него сключената между ГЕРБ и ДПС сделка е лош сигнал към всички останали, които си плащат данъците, и подрива фискалната система в България.

От своя страна членът на Националния съвет на партията Пеню Пенев посочи, че когато крупни инвеститори напускат България, е съвършено неправилно държавата да опрощава дългове на една-единствена духовна общност.

"Защо не се опрощават дългове на болници, училища, културни заведения?", запита той. Според него Доган нямало да има никакъв проблем да покрие въпросните 8 млн. лева задължения, така че мюфтийството да излезе на чисто.

Пенев заяви и че на местните избори ДБГ ще търси максимална изява във всички общини и ще запази ориентацията си основно към малкия и среден бизнес. За целта ДБГ ще настоява за полезни облекчения, като намаляване на ДДС или повдигане на прага за регистрация на ДДС, обясни той.

ГЕРБ и ДПС направиха поредната сделка, атакува Нинова

ГЕРБ и ДПС направиха поредната сделка, атакува Нинова

ДПС подкрепили ГЕРБ за ветото на Радев, ГЕРБ се съгласили да опростят дълговете на мюфтийството