От ПП "Движение България на гражданите" се противопоставят на опитите за "манипулативно, тенденциозно и подвеждащо поднасяне на историята за комунистическия режим" в част от предложенитеучебници за 10 клас. Това заявяват от партията в свое официално становище.

Заявяваме нашата подкрепа към решението на българското Народно събрание от 2000 г. за обявяване на комунистическия режим в България от 1944 до 1989 година за престъпен и обслужващ интересите на една чужда тоталитарна държава - СССР, окупирала със сила абсолютно незаконно страната ни и докарала на власт една ретроградна партия - БКП, и държим този факт също да бъде отбелязан в учебниците, посочват от ДБГ.

Те поздравяват решението на министъра на образованието Красимир Вълчев да спре учебниците за преработка на съдържанието, което се отнася до комунистическия период от историята на България.

ВМРО против децата да учат, че Ахмед Доган е български учен

ВМРО против децата да учат, че Ахмед Доган е български учен

Воеводите настояват за дебат относно съдържанието на учебниците по история

Според ДБГ периодът на социализма у нас трябва да се изучава на база реални факти за икономиката на България и спазването на основните човешки права през този период.

Нашите деца и внуци трябва да знаят истината за живота и борбата, която всички ние, демократично мислещи хора, сме водили срещу неограничената тоталитарна власт на Българската комунистическа партия и нейните наследници, категорични са от партията.

Според тях само уроците на историята могат да ни предпазят от грешките на миналото.

Припомняме, на 21 юни стана ясно, че е започнала петиция срещу подмяната на истината за комунизма в учебниците . Тя е адресирана до министър-председателя Бойко Борисов и до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

Ден по-късно от СДС изразиха възмущението си от начина, по който е представен комунистическия режим в някои от предложените учебници по история за 10 клас.

МОН реагира с препоръки към издателствата за тоталитарната история в учебниците

МОН реагира с препоръки към издателствата за тоталитарната история в учебниците

По думите на министър Вълчев има провокативни елементи в учебниците

Бившият зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов също възнегодува срещу "скандалния опит за подмяна на истината за комунистическия режим" в новите учебници.

От "Демократична България" също бяха възмутени от манипулациите за комунизма в учебниците.

Преди дни пък стана ясно, че от МОН са реагирали изпратили препоръки на издателствата за учебниците по история.

По-рано днес от ВМРО също излязоха с позиция по въпроса, заявявайки подкрепа с решението на просветния министър. Те обявиха, че не искат децата да учат, че Ахмед Доган е български учен.

Тръгна петиция срещу подмяната на истината за комунизма в учебниците

Тръгна петиция срещу подмяната на истината за комунизма в учебниците

Адресирана до премиера и министъра на образованието…