Движение "България на гражданите" (ДБГ) настоява държавният глава Румен Радев да покани екип от прокурори и следователи от Германия, Испания и Холандия, които да направят независима имуществена проверка на лицата по висшите етажи на властта.

Това било наложително "след десетките безрезултатно завършили проверки", които показвали, че родните институции не могат да се справят с операция "Чисти ръце".

Това нямало да бъде прецедент - през 2016 година в България идва подобна комисия от експерти от ЕС, които направиха анализ на действията на българската прокуратура.

Без пълна и обективна проверка на имуществото на всички членове на политическите кабинети в Министерския съвет, на шефовете на комисии, агенции и държавни дружества, както и на народните представители, в България несправедливостта, недосегаемостта и наглостта на управляващите ще продължават да тежат като воденичен камък върху развитието ни, пишат от ДБГ.

Цацаров нареди проверка на имотните сделки на шефа на КПКОНПИ

Цацаров нареди проверка на имотните сделки на шефа на КПКОНПИ

Прокуратурата проверява и имотните сделки на жената на Лозан Панов и на сина на шефа на НСлС

Според партията последните журналистически разследвания са хвърлили дебела сянка върху почтеността на хора от най-висшия политически апарат. ДБГ: "Кой ще понесе утре отговорност, ако соченият за незаконен небостъргач "Златен век" се срути и причини жертви? Кой ще обясни на медицинските сестри в България защо заплатите им са обидно ниски, а ръководители от управляващите живеят в златни апартаменти с частни асансьори, декларирани на нереално ниски цени? От кого очакваме да разследва корупцията в България, при положение, че и шефът на антикорупционната комисия, и неговите заместници не могат да обяснят произхода на имуществото си?"

Заместничката на Иванчева обвинява Гешев и семейството му в далавера

Заместничката на Иванчева обвинява Гешев и семейството му в далавера

И зам. главният прокурор влезе в имотна схема

"Институциите са снижени до пощенски кутии, на които работата им я вършат медиите. През това време министър-председателят еднолично казва кой остава, кой излиза в отпуск, кой си тръгва, кой строи и с това по нищо не се различаваме от корумпираните режими от третия свят", категорични се от движението.

ДБГ настояват освен за независима комисия, която да разследва управляващите, и за сериозни поправки в антикорупционния закон, "така че да се затворят всички задни вратички за наливане на политическа зависимост в ръководството на антикорупционната комисия, които съществуват в момента. Тези и много други "капани" правят от закона не борец с корупцията, а удобна "бухалка" в ръцете на управляващото мнозинство, което и да е то", завършват от ДБГ.

Пламен Георгиев излиза в отпуск

Пламен Георгиев излиза в отпуск

Проверката е повод да се установи, че винаги е спазвал законите