Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев заяви, че в понеделник и вторник ще бъде на визита в Хага заедно с министъра на външните работи Николай Милков, където ще проведе двустранни срещи във връзка с присъединяването на България към Шенген.

Той говори пред журналисти преди началото на заседанието на министрите на вътрешните работи и правосъдието в Брюксел, съобщи БНР.

В програмата са предвидени срещи с вътрешния министър Нидерландия, която най-категорично се противопоставяща се държава срещу присъединяването ни към Шенгенското пространството.

България и Румъния няма да се присъединят към Шенген тази година

България и Румъния няма да се присъединят към Шенген тази година

Решението се отлага за следващата година

"Каквото има да се случва, ще се случва до 8-и декември", каза Демерджиев във връзка с предвидения за тази дата Съвет "Правосъдие и вътрешен ред".

Той е провел днес предварителни разговори с министъра на вътрешните работи на Австрия, с представителката на Швеция и с еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон.

Запитан за резервите на втората по големина партия в Швеция към нашето присъединяване, той обясни: "Нито Австрия, нито Швеция заявиха категорични позиции срещу присъединяването ни в момента, но те имат своите изисквания - искат информация, искат време, искат дебат. Трябва решение на съответните органи в Швеция - в случая парламента. Така, че работим, позитивни сме и трябва максимално да използваме времето си до 8-и декември."

МВР си свършило работата за Шенген, сега води борба на политическия фронт

МВР си свършило работата за Шенген, сега води борба на политическия фронт

Действията на България по възпирането на вторичната миграция високо се ценят от държавите от Шенгенското пространство

По думите на вътрешния ни министър Нидерландия в момента не посочва конкретни резерви, а ще изчака доклада на мисията на ЕС от проверката по външните граници, който е положителен.

Стана ясно още, че България ще поиска за опазването на външните граници финансово подпомагане, помощ от ФРОНТЕКС и сили от страните членки.