"МВР си свърши работата за Шенген, сега се води борба на политическия фронт и силно се надявам, че ще я спечелим". Това заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев в отговор на въпрос дали България е готова за Шенген, след като европейските партньори дават сигнали, че ще ударят спирачка и тази година. Коментарът си той направи, след като бе изслушан от депутатите в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

Демерджиев е доволен още, че действията на България по възпирането на вторичната миграция високо се ценят от държавите от Шенгенското пространство. Той изтъкна, че другите държави намират разликата в поведението на България спрямо днешната политика, която води държавата спрямо възпирането на вторичната миграция.

"Не можем да си позволим да губим живота на служителите си и държавата трябва да помогне", настоя Демерджиев, който е останал доволен, че по време на изслушването му е имало повече конструктивен тон, отколкото деструктивен.

Вътрешният министър уточни, че е разговарял с вътрешния министър на Австрия, като той нямал никакви претенции към действията на страната ни. "В Австрия нямат никакви претенции по отношение на нашата експертна готовност за Шенген", увери Демерджиев.

Иван Иванов: ЕС иска да пазим границата добре

Иван Иванов: ЕС иска да пазим границата добре

Заради това ни слагат спирачка за Шенген